Ulusal Elektrik Piyasasıyeni bir dönüm noktasına ulaştı ve güneş enerjisi, piyasanın yirmi yıl önce kurulmasından bu yana ilk kez kömürden enerji üretimini geride bıraktı.

YÜZDE 57’SİNİ KARŞILADI

Pazar günü düşük talep ve güneşli hava, kömürün katkısının öğleden sonra 9,315 MW'lık rekor düşük seviyeye düşmesi ve güneş enerjisinin 9,427 MW ile baskın payı sağlaması nedeniyle geçiş noktası sadece birkaç dakika sürdü.

Melbourne Üniversitesi iklim ve enerji dalında araştırma görevlisi olan Dylan McConnell, kısa bir süre için yenilenebilir enerjinin ulusal elektrik üretiminin yüzde 57'sini temsil ettiğini söyledi. McConnell, "Gayri resmi olarak 'rekor’ dediğim şey bu. Aslında bu rakamları elde etmek için henüz oldukça erken ama ilkbaharda gibi mevsimlerde düşük talep var, çünkü ısıtma veya soğutma yok ve ardından hafta sonu güzel hava var’’ dedi. McConnell, "Bu faktörler birleşir ve genellikle kömürü dışarı iten bu dev yenilenebilir enerji paylarını alırsınız" diye ekledi. 

ZARARA RAĞMEN DEVAM EDİYORLAR

McConnell bunun sadece "geçici" olduğunu ve "Avustralya'nın yenilenebilir enerjinin zirvesinden çok uzak olduğunu" söylerken, enerji fiyatları negatif gitti.Kesin fiyat yetkisine göre farklılık gösterse de, üreticilerin tüketmek için ödeme aldıkları veya enerji üreticilerinin çalışmaya devam etmek için ödeme yaptıkları anlamına gelir.

Daha çevik güneş ve rüzgar üreticilerinin aksine, kömür üreticileri özellikle fiyatlar negatife döndüğünde zarar görür. Kömür üreticilerinin kapatılması ve yeniden başlatılmasıyla ilgili maliyetler çok yüksek, yani operatörler zarar etse bile çalışmaya devam etmeyi seçecek.

Veri kaydedici NEMlog'a göre, Güney Avustralya enerji ihtiyacının yüzde 100'ünü rüzgar ve güneşten karşılarken, operatörler negatif fiyatlar döneminde kapanmaya zorlanmasaydı Victoria eyalet talebinin yüzde 102'sini karşılamış olacaktı.

 (Guardian)