Anlaşmazlık sırasında muhabir Emel Hüseyin, “Majesteleri her şeyin üstündedir ve kimse onun üstünde değildir. Baban onun altında" dedi. Babası vefat eden Dabbas, sözlerine öfkelenerek, “Kral hakkında kim konuştu? Benim için babam kraldan ve tüm dünyadan daha iyidir’’ dedi.

SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU

Bu tür yorumlar, Kuzey Amman Sulh Ceza Mahkemesi tarafından ülkenin kralına "dilini uzatması" olarak değerlendirildi. 

Şikayetçi, Dabbas aleyhine suç duyurusunda bulundu. "Babam kraldan daha iyi" ifadesi, Salı günü Ürdün'de en çok tıklanan hashtag olan Arapça hashtag'e dönüştürüldü ve çok sayıda sosyal medya kullanıcısı Ürdün yargısının kararına kızdı. 

Bazı sosyal medya kullanıcıları, ülkede ifade özgürlüğü konusuna odaklandı. Ürdünlü kullanıcılar Dabbas'ın yorumlarında herhangi bir hata görmezken, herhangi birinin kendi babasını kraldan üstün göreceğini belirtti.

KAOS ÜZERİNE KAOS

Dabbas'ın cezası, bir yıldan üç yıla kadar hapisle cezalandırılabilen bir suç olan krala hakaret etme eylemini suç sayan Ürdün'ün ceza kanunun 195 maddesinden kaynaklandı. 

Covid-19 salgını ile ekonomik zorluklar, Ürdün'de yaygın bir huzursuzluğa neden oldu. Ülkenin kraliyet ailesi içindeki iç anlaşmazlıklar sorunları daha da ileri götürdü. Rahmetli Kral Hüseyin'in oğlu Prens Hamzah bin Hüseyin'in iddia ettiği darbe planı ülkeyi bu ayın başlarında sarstı.

(Middle East Eye, Çeviri: polemikhaber)