İki ülkeden yapılan açıklamada, Arnavutluk ve Kosova'nın ABD'ye giriş için vize arayan Afgan mültecileri geçici olarak alma talebini kabul ettiğini söyledi.

ABD’NİN ÖZEL İSTEĞİ

Tiran'da, Başbakan Edi Rama Rama, ABD Başkanı Joe Biden'in yönetiminin NATO üyesi Arnavutluk'tan nihai varış noktası ABD olan bir dizi Afgan mülteci için geçiş ülkesi olarak hizmet edip edemeyeceğini değerlendirmesini istediğini söyledi.

Rama, Facebook'ta yaptığı açıklamada, "Sadece büyük müttefiklerimiz istediği için değil, Arnavutluk olduğumuz için 'hayır' demeyeceğiz" dedi.

Kaynaklar Reuters'e, Biden yönetiminin Kosova ve Arnavutluk gibi ülkelerle ABD'ye bağlı Afganları ABD vizelerinin onay sürecini tamamlayana kadar Taliban misillemelerinden koruma konusunda görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

'TEMAS HALİNDEYİZ'

Kosova'da Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, hükümetin Temmuz ortasından bu yana Afgan mültecilerin barınması konusunda ABD makamlarıyla temas halinde olduğunu söyledi.

Osmani, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "Hiçbir tereddüt ve koşulsuz olarak bu insani harekata rıza gösterdim" dedi. Osmani, Afgan mültecilerin ABD güvenlik makamları tarafından inceleneceğini ve ABD göçmenlik vizeleri için belgeleri düzenlenene kadar Kosova'da kalacaklarını söyledi.

Yüzlerce ABD askeri, o zamanki Yugoslav güvenlik güçleriyle 1998-99 savaşından sonra yirmi yıldan fazla bir süre sonra hâlâ Kosova'da barış gücü olarak görev yapıyor.

Reuters