Kurallar gece yarısı yürürlüğe girecekti. Ancak Pazar günü kuzeydeki etnik Sırplar yollara barikat kurdu ve silahlı kişiler protesto amacıyla ateş açtı. Kuralların uygulanması, ABD ve AB ile yapılan istişarelerin ardından bir ay ertelendi.

İLİŞKİLER GERGİN

Kosova, NATO'nun Sırbistan'ı bombaladığı kanlı bir savaşın ardından dağılmasından yaklaşık on yıl sonra, Şubat 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Sırp ve ağırlıklı olarak Arnavut sakinleri arasındaki ilişkiler yıllardır gergindi. Amerika Birleşik Devletleri ve büyük Avrupa Birliği ülkeleri tarafından tanındı, ancak müttefiki Rusya tarafından desteklenen Sırbistan, Kosova'daki çoğu etnik Sırp gibi Kosova’yı tanımayı reddediyor.

NATO GÜÇLERİ ‘HAZIR’

Kuzeydeki Sırpların çoğunlukta olduğu bölgelerde yaşayan yaklaşık 50 bin kişi Sırp makamları tarafından verilen plakaları kullanıyor ve Kosova kurumlarını tanımayı reddediyor. Kosova hükümetinin Sırp plakalarını Kosova plakalarıyla değiştirmek de dahil olmak üzere yeni kurallar getirme kararı çatışmalara yol açtı.

NATO, yüzlerce etnik Sırp'ın yeni kuralları protesto etmek için Sırbistan ile olan iki önemli sınır kapısının yakınına kamyon, tanker ve diğer araçları park edip polisi iki geçiş kapısını kapatmaya zorlamasıyla durumu "gergin" olarak nitelendirdi. Kosova'daki NATO misyonu KFOR, "istikrar tehlikeye girerse" müdahale etmeye hazır olduğunu söyledi. Kosova polisi kendilerine herhangi bir yaralanma ihbarı almadıklarını söylese de, silahlı kişiler tarafından ateş edildiğine dair raporlar da vardı. (BBC)