Başbakan Anthony Albanese, gizli atamaların olası sonuçları hakkında yasal tavsiye beklediğini ve durumun tekrarlanmaması için "reformlara ve önerilere açık" olduğunu söyledi.

PARLAMENTODAN İSTİFA ÇAĞRILARI

Morrison şimdi, eski bakanlarından biri de dahil olmak üzere ifşalar nedeniyle parlamentodan istifa çağrılarıyla karşı karşıya. Morrison'ın kendisini atadığı departmanlardan biri olan içişleri bakanlığının eski bakanlarından Karen Andrews, "Bir başbakanın bu şekilde davranması, federal bir hükümetin anayasal olarak temsil etmesi gereken her şeyi baltalıyor” dedi.

Morrison, eski savunma bakanı Peter Dutton tarafından yönetilen Liberal Parti’de görev almaya devam ediyor. Dutton, Morrison'ın eylemlerini savundu ve Albanese'yi durum üzerinde “siyasi kazanç” sağlamaya çalışmakla suçladı. Dutton, atamalardan haberdar olmadığını, ancak daha fazla yorum yapmadan önce yasal tavsiye bekleyeceğini söyledi.

KÜSTAH SAVUNMA

Yaptığı açıklamada Morrison, eski bakanlık meslektaşlarından özür diledi ve düzenlemeleri corona virüs pandemisi sırasında "acil durum önlemi” olarak nitelendirdi. 2020 yılının mart ayıyla 2021 yılının mayıs ayı arasında Morrison, halkın bilgisi olmadan ve bazı durumlarda mevcut bakanı uyarmadan kendisini sağlık, finans, sanayi, bilim, enerji ve kaynaklar, içişleri ve hazine bakanlıklarına atadı.

Morrison'ın beş bakanlıktan herhangi biri için yemin ettiğine dair resmi bir duyuru veya kayıt yoktu. Kendi kendini tayin etmesi, ihtiyacı olduğunda bu önemli alanlar için ona karar verme yetkileri verdi. (Guardian)