Tarihi Rus toprakları olarak gördüğü Ukrayna'nın uzun vadeli NATO'ya katılma hedefinden rahatsız olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD tahminlerine göre Ukrayna sınırları yakınında 150 binden fazla asker topladı ve ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerine giden askerlere "barışı korumalarını" emretti.

ABD firması Maxar'a göre, son 24 saatteki uydu görüntüleri, batı Rusya'da birkaç yeni birlik ve ekipman konuşlandırmasını ve Ukrayna sınırındaki Belarus’taki küçük bir havaalanında 100'den fazla aracı gösteriyor.

Ukrayna ordusu Çarşamba günü erken saatlerde, son 24 saat içinde doğuda Rus yanlısı ayrılıkçıların düzenlediği 96 bombalı saldırıda bir askerin öldüğünü ve 6 askerin yaralandığını söyledi. Ayrılıkçı güçlerin ağır topçu, havan topları ve Grad roket sistemleri kullandığı belirtildi.

ÇILGIN DİPLOMASİ İŞE YARAMADI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, haftalarca süren çılgın diplomasi krizi sona erdiremediği için Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ile planlanan ayrı görüşmeleri iptal etti.ABD'li bir yetkili, Biden'ın Estonya, Letonya ve Litvanya'yı desteklemek için açıkladığı planların NATO'nun doğu kanadındaki noktalara 800 piyade askeri ve sekiz adede kadar F-35 savaş uçağı göndermeyi içerdiğinisöyledi.

Putin, diplomatik çözümler bulmaya her zaman açık olduğunu söyledi, ancak "Rusya'nın çıkarları ve vatandaşlarımızın güvenliğinin bizim için koşulsuz " dedi.Moskova, Ukrayna'nın asla NATO'ya katılmayacağına dair bir söz de dahil olmak üzere güvenlik garantileri talep ederken, Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri Putin'e güven artırıcı ve soğukluğu etkisiz hale getirmek için silah kontrolü adımları sunuyor.

BORU HATTINA VETO

Almanya, Salı günü açıkladığı belki de en önemli önlemle, Rus devlet doğalgaz devi Gazprom'un sahip olduğu 11 milyar dolarlık Kuzey Akımı 2 boru hattını Avrupa'da gaz fiyatlarını artırması muhtemel bir hareketle durdurdu.

İnşa edilen ve Almanya’nın onayını bekleyen boru hattı, rekor düzeyde enerji fiyatlarıyla karşı karşıya kalan Avrupalı tüketiciler üzerindeki baskıyı hafifletmek için kurulmuştu, ancak ABD de dahil olmak üzere eleştirmenler uzun süredir bunun Avrupa'nın Rusya'ya olan enerji bağımlılığını artıracağını savunuyorlardı.

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Avrupa'da gaz fiyatlarının kısa vadede artabileceği konusunda uyardı. Rusya'nın eski cumhurbaşkanı ve şimdi Güvenlik Konseyi başkan yardımcısı Dmitry Medvedev, fiyatların iki katına çıkabileceğini öne sürdü.

Salı günü ham petrol vadeli işlemleri 2014'ten bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, yakın gelecekte uygulanabilecek yaptırımların "petrol ve gaz akışlarını hedef almayacağını" söyledi. (Reuters)