İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, sağcı ve yerleşim yanlısı aday Gideon Saar'ın sert muhalefeti karşısında 'işgal' harekatını hızlandırdı. Netanyahu, Mart ayında yapılacak olan seçim öncesinde Batı Şeria'da 780 yeni yerleşimci evini onayladı. 

Peace Now, İsrail'in ilhak ettiği, şehrin doğu kısmı olan Batı Şeria'da 2 bin 112 ve Doğu Kudüs'te 460 yerleşim yeri için ihale yayınladığını söyledi.

SORUN ÇÖZÜLMEK İSTENMİYOR

İsrail hükümeti, "Washington'daki yönetim değişikliğinden önceki son dakikalara kadar olabildiğince fazla yerleşim faaliyetini teşvik etmek için çılgın bir mücadele" yapmakla suçlandı. 

Ayrıca Peace Now, hükümetin Filistinlilerle çatışmamızı makul bir şekilde nasıl çözeceğimiz konusunda ciddi bir düşüncesi olmadığını söyledi.

YASADIŞI KABUL EDİLİYOR

Trump yönetimi, onlarca yıllık ABD politikasından koparak, 2019'un sonlarında Washington'un artık yerleşimlerin uluslararası hukuku ihlal ettiğini düşünmediğini ilan etti.

Ancak Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimleri, uluslararası topluluğun çoğu tarafından yasadışı kabul ediliyor. 

Biden, yönetiminin Washington'un Trump öncesi yerleşim genişlemesine karşı koyma politikasını eski haline getireceğini belirtti.

YENİ BAKAN: KUDÜS BAŞKENT OLARAK TANINMAYA DEVAM EDECEK

Ancak Biden’ın Dışişleri Bakanı adayı, yeni gelen yönetimin Kudüs'ün başkent olarak tanımasını tersine çevirmeyeceğini söyledi. 

Antony Blinken, "İsrail'in Yahudi, demokratik bir devlet olarak geleceğini garanti altına almanın ve Filistinlilere hak sahibi oldukları bir devlet vermenin tek yolu sözde iki devletli çözümdür" dedi.

YERLEŞİM YERLERİ BÜYÜK ENGEL

Şu anda Batı Şeria'da tahmini 2,8 milyon Filistinlinin yaşadığı yaklaşık 450 bin Yahudi var. 
Dünya hükümetleri yerleşim yerlerini İsrail-Filistin çatışmasına iki devletli çözümün önünde bir engel olarak görüyor.

 (Al-Monitor)