Diplomatik bir kedi ve fare oyununda, Rusya ve batı, Ukrayna tahılının Karadeniz'den ve dünya pazarlarından nasıl güvenli bir şekilde geçebileceği konusunda rekabet halinde olan benzer fikirlerle ortaya çıkıyor. 

Her iki taraf da birbirini artan gıda ve gübre fiyatlarının suçlusu olarak göstermeye çalışıyor. Rusya ve Ukrayna, dünya buğdayının dörtte birinden fazlasını ihraç ederken, Rusya dünyanın en büyük gübre ihracatçısı. Dünya Bankası Gübre Fiyat Endeksi, 2022'nin ilk çeyreğinde yaklaşık yüzde 10 artarak nominal olarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

TEHLİKELİ GÖREV TÜRKİYE’NİN

Ukrayna'nın 20 milyon tonluk tahıl birikiminin, gıda fiyatlarında daha fazla patlamayı önlemek ve aynı zamanda halihazırda dolu depolama tesislerine gönderilemeyen bir sonraki Ukrayna hasadını korumak için hızla ihraç edilmesi gerekiyor.

Bu, Karadeniz'deki Odesa limanının Rus deniz ablukası ve limanı Rus saldırısından korumak için yerleştirilen Ukraynalı yüzer mayınlar nedeniyle mümkün değil. Rusya, ablukayı kaldırması karşılığında nakliye ve gübre ürünlerine yönelik yaptırımların kaldırılmasını istiyor. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmeyi kabul etti. Erdoğan Pazartesi günü Vladimir Putin ile teklif hakkında görüştü ve Türk medyasındaki haberlere göre Putin, şartlar dahilinde işbirliği yapmaya istekliydi. İtalya ve İngiltere, iki hafta sürebilecek bir şey olan mayın temizleme operasyonunu üstlenmeyi teklif etti, ancak Türkiye bu tehlikeli görevi tamamlamak için Rusya'nın tercihi olabilir.

RUSYA’NIN ŞARTI VAR

Ancak Rusya, karşılığında Batı'nın Rus gübrelerine yönelik yaptırımlarının kaldırılmasını da istiyor. Draghi, Afrika'nın AB'ye de ısrar ettiğini ve ikinci bir incelemeyi garanti ettiğini söylüyor. ABD de biraz esneklik gösteriyor. BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, ABD'nin Rus tahıl ve gübre ihracatını kolaylaştırmaya yardımcı olmak için nakliye ve sigorta şirketlerine haber vermeye hazır olduğunu söyledi.