Sara Duterte-Carpio şu anda Filipinler'in üçüncü büyük şehri Davao'nun belediye başkanı ve Cumartesi günü yeniden belediye başkanlığına aday olmak için başvuruda bulundu. Daha önce, gelecek yıl ulusal ofis için aday olmayacağını söylemişti.

'SİYASET HAKKINDA KONUŞMUYORUZ'

ABS-CBN yayın kuruluşları, haberi, Duterte'nin siyasetten emekli olduğunu açıkladıktan hemen sonra bir gazeteciyle yaptığı röportaja dayandırdı. ABS-CBN News, Duterte'yi adayların kayıtlarının yapıldığı bir otelin dışında gösteren videoyu kullanmak için yayıncı gazeteciden izin aldığını ve ayrıca bir transkript verildiğini söyledi.

Aynı klipte kızının cumhurbaşkanlığına adaylığını ne zaman resmiyete dökeceği sorulduğunda Duterte, "Gerçekten bilmiyorum. Hiçbir fikrim yok" dedi. Duterte, kızının cumhurbaşkanlığına aday olmasına izin verip vermediği sorulduğunda, "Ah, hayır, aslında siyaset hakkında konuşmuyoruz. Bunun daha iyi olduğunu söyleyebilirim" dedi. 

‘KIZININ ÖNÜNÜ AÇTI’ YORUMLARI

76 yaşındaki Duterte, Cumartesi günü siyasetten emekli olduğunu söyledi ve bu sürpriz bir hareket olarak kızının cumhurbaşkanlığı için önünü açtığı spekülasyonlarını körükledi. Bu plana çoğu Filipinli, cumhurbaşkanına yetkinin kötüye kullanılmasını durdurmak için bir dönemlik sınır getiren anayasanın ruhunu ihlal ettiği için karşı çıkıyor.

Duterte-Carpio'nun belediye başkanlığı için yeniden seçim başvurusu, gözünün cumhurbaşkanlığı üzerinde olduğu yönündeki spekülasyonları ortadan kaldırmak için pek işe yaramadı. 

Analistler, Duterte'nin cumhurbaşkanlığı seçim yarışına son anlarda girdiği ve büyük bir farkla kazandığı 2015'te olduğu gibi, son dakika değişikliklerinin hala mümkün olduğunu ve Duterte-Carpio'nun da aynı şeyi yapabileceğini belirterek şüpheci davrandılar.

Adayların kayıt olmak için 8 Ekim'e kadar süreleri var, ancak son dakika fikir değişiklikleri için kapsam bırakarak 15 Kasım'a kadar değişiklik işlemlerine izin veriliyor.

Reuters