Berlin'in dört farklı üniversitesindeki büyük öğrenci nüfusuna hizmet veren 34 kantin ve kafe, Ekim ayından itibaren haftada dört gün tek et seçeneği ile yüzde 68 vegan, yüzde 28 vejetaryen ve yüzde 2 balık bazlı bir menü sunacak.

'ÖĞRENCİLER İSTEDİ'

Öğrenciler kış aylarında karabuğday ve ızgara patates, marine edilmiş pancar ve susam tohumları veya domates ve peynirli makarna fırınları gibi yemeklerle beslenecek.

Okula kayıtlı öğrencilere ekonomik, sosyal, sağlık ve kültürel destek sağlayan bir kuruluş olan Studierendenwerk'ten Daniela Kummle, "Yeni bir beslenme konsepti geliştirdik, çünkü öğrenciler kantinlerinde daha fazla iklim dostu bir teklif talebiyle defalarca bize yaklaştılar" dedi. 

Öğrenci destek sağlayıcılarının çatı kuruluşu Deutsches Studentenwerk'in Sözcüsü Stefan Grob, Almanya genelinde, üniversite kantinleri ve kafeteryalarının yıllardır artan talebin ardından şu anda yüzde 30-50 vejetaryen seçenekler sunduğunu tahmin ediyor. 

2019'da Berlin üniversiteleri kantinlerinde yaklaşık 5,6 milyon öğrenciye hizmet verdi. Aynı yıl yapılan bir anket, Berlin'deki öğrenci nüfusunun yüzde 13,5'inin vegan şekilde beslendiğini belirtirken, ülke genelinde bu oran sadece yüzde 1,6 ve yüzde 33'ünün vejetaryen olduklarını söyledi.

'EĞİLİM VAR'

Studierendenwerk'ten Kummle, "Vejetaryen ve vegan kantinlerin büyük başarısı, öğrencilerin tüketici davranışlarının değiştiğini açıkça ortaya koydu. Daha az hayvansal ürüne yönelik açık bir eğilim var" dedi. İklim koruması, Berlin üniversitelerinde giderek daha acil bir konu haline geliyor. Şehrin Humboldt Üniversitesi 2030 yılına kadar iklim nötr olmayı planlıyor, Berlin Teknik Üniversitesi 2045 yılına kadar aynı hedefe ulaşmayı umuyor. 2019'da her iki üniversiteden 300'den fazla personel, bin kilometrenin altındaki yolculuklar için işle ilgili kısa mesafeli uçuşlardan vazgeçmeyi taahhüt eden bir mektup imzaladı.

Guardian