Yargıç Tarek Bitar, 4 Ağustos 2020'deki patlamada depolanan kimyasallardan haberdar oldukları şüphesiyle Lübnan'ın en güçlü adamlarından bazılarını sorgulamaya çalışması sebebiyle engellerle karşılaşıyor. 

Bitar, soruşturmasını siyasi önyargıyla suçlayan ve ona karşı bir karalama kampanyası başlatan grupların büyük baskısı altında. İran destekli, ağır silahlı Şii Müslüman siyasi hareketinin lideri Hizbullah Pazartesi günü Bitar'ın davadan çıkarılmasını istediğini söyledi.

Geçtiğimiz gün soruşturma, Bitar'ı önyargılı olmakla suçlayan başka bir şikayet temelinde yeniden rafa kaldırıldı.

Lübnan'da patlamayla ilgili Cumhurbaşkanı ve Başbakan hakkında suç duyurusu

© Fotoğraf / 4 ağustos 2020'de Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlama

ESKİ BAKAN HAKKINDA TUTUKLAMA EMRİ ÇIKARTTI

Konuyla ilgili doğrudan bilgisi olan iki kaynak Reuters'e verdiği demeçte, çıkmaz Salı günü, çoğunlukla Hizbullah ve Şii Amal hareketinden bakanların Bitar'ın görevden alınması için baskı yaptığı bir kabine toplantısına dönüştü.

Bitar'ın hakkında tutuklama emri çıkardığı eski bir maliye bakanı, Lübnan'ın İran yanlısı Al Mayadeen televizyonuna verdiği röportajda, kabinenin soruşturmayı görüşmek üzere Çarşamba günü tekrar toplanacağını söyledi. Amal'ın kıdemli bir üyesi ve Hizbullah müttefiki Ali Hasan Halil için çıkarılan tutuklama emri, eski bir bakan için çıkarılan ikinci emirdi ve Salı günkü artan tansiyonun ana nedeniydi.

'ÜLKE İÇ ÇATIŞMAYA SÜRÜKLENİYOR'

Halil, arama emrini yasadışı gördüğünü ve dikkate almayacağını söyledi ve Bitar'ın siyasetten etkilendiğini söyleyerek, "Bu soruşturmada izlenen yasal yol, ülkeyi iç çatışmaya sürüklüyor" dedi. Bitar'ın görevden alınmaması halinde bazı bakanların istifa edip etmeyeceği sorusuna Halil, "Siyasi gerginlik için tüm seçenekler açık" dedi.

Kayıtlara geçen en büyük nükleer olmayan patlamalardan biri olan liman patlaması, 200'den fazla insanı öldürdü ve başkent Beyrut'un büyük bir bölümünü harap etti. Siyasi yelpazenin dört bir yanından üst düzey yetkililer sorgulanmayı reddetti ve bu sebeple tutuklama emirlerinin uygulanması pek mümkün görünmüyor. 
Reuters