Yetkililer, yeni aşı gerekliliklerinin yaklaşık 100 milyon işçiyi veya Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm işçilerin yaklaşık üçte ikisini kapsadığını söyledi. Ayrıca yönetim, virüs için test kapasitesini artırmayı planlıyor.

ABD EKONOMİSİ AŞILAMAYA BAĞLI

ABD ekonomisinin tam olarak iyileşmesi, Ocak ayında koltuğa oturan yeni Başkan Biden’ın temel sağlık ve siyasi hedefi olan virüsün yayılmasının engellenmesine bağlı. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, 80 milyon kişinin hala aşılanmamış olduğuna dikkat çekerek, "Buradaki en önemli hedefimiz aşılanmamış Amerikalıların sayısını azaltmak" dedi. Bu sayıyı azaltmak, hastaneye yatışları ve ölümleri azaltmak ve çocuklarımızın güvenli bir şekilde okula gitmelerine izin vermek istiyoruz” dedi.

ÖLÜM SAYISI 700 BİNE DAYANDI

Biden yönetiminin tüm uygun ABD vatandaşlarını ücretsiz olarak aşılayan kampanyasına rağmen, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine (CDC) göre Amerikalıların yalnızca yüzde 53'ünden biraz fazlası tamamen aşılanmış durumda. Virüs, Amerika Birleşik Devletleri'nde 654 binden fazla insanı öldürdü ve virüsün kolayca bulaşan Delta varyantı yayıldıkça ölümler ve hastaneye yatışlar keskin bir şekilde artıyor.

Temmuz ayında Biden, çalışanların aşılanmaları veya düzenli COVID-19 testleri ve işyerlerinde zorunlu maske kullanımı gibi diğer kısıtlamalarla karşı karşıya kalmaları gerektiğini söyledi. 

Psaki, Biden'ın konuşmasının maske takmayı, pandeminin neden olduğu durgunluktan ekonomik toparlanmayı korumayı ve Covid-19 ile enfekte olmuş insanlar için sağlık hizmetlerini iyileştirmeyi de kapsayacağını söyledi. Beyaz Saray’ın salgın planları ve öngörülen ekonomik toparlanma, halkın büyük çoğunluğunun bu yıl aşılanmasına dayanıyordu. Ancak halk sağlığı sorunu, bireysel haklarının ihlali olduğunu savunarak, aşıyı ve maske şartlarını reddeden bir azınlıkla politize hale geldi.

Reuters