Amerika'nın Afgan ortaklarını Taliban'a bıraktığı yönündeki eleştirileri körükleyecek bir hareketle ABD başkanı, önümüzdeki Salı gününe kadar Kabil havaalanından güçlerini geri çekmeye kararlı olduğunu açıkça belirtti.

BİDEN: TALİBAN’A BAĞLI

Biden, Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada, "Şu anda 31 Ağustos'a kadar bitirme hızındayız. Ne kadar erken bitirirsek o kadar iyi. Operasyonların her günü, birliklerimize ek risk getiriyor” dedi. Başkan, tarihin en büyüklerinden biri olan hava taşımacılığının 31 Ağustos'a kadar tamamlanmasının, Taliban'ın işbirliğine devam etmesine ve operasyonlarda herhangi bir kesinti olmadan havaalanına erişime izin vermesine bağlı olduğunu kabul etti.

‘’RİSKLERİN FARKINDAYIM’’

Biden ayrıca Pentagon ve dışişleri bakanlığından “gerekli olması halinde zaman çizelgesini ayarlamak için acil durum planları” istediğini kaydederken, “Misyonumuzu, bu görevi tamamlamamızı sağlamaya kararlıyım. Ayrıca, bilgilendirildiğim artan risklerin ve bu riskleri hesaba katma ihtiyacının da farkındayım" dedi. 

Biden, 14 Ağustos'tan bu yana Kabil'den 70 bin 700 kişinin tahliye edildiğine dikkat çekti. Ancak 31 Ağustos tarihini uzatma konusundaki isteksizliği, ülke içindeki politikacıları ve bunun gerçekçi olmadığını iddia eden yurtdışındaki liderleri hayal kırıklığına uğrattı.

(Guardian)