Uygur Türklerinin Zorla Çalıştırmasını Önleme Yasası, Pekin'in Washington'un soykırım olarak nitelendirdiği Çin'deki Uygur Müslümanlarına yönelik muamelesine karşı ABD'nin tepkisinin bir parçası.

ÇİN İDDİALARI REDDEDİYOR

Mevzuat, Pekin'in Uygurlar ve diğer Müslüman gruplar için gözaltı kampları kurduğu Sincan'dan gelen tüm malların zorla çalıştırılarak üretildiğini varsayan ürünlerin ithalatını engelliyor. Güneş paneli üretiminde kullanılan pamuk, domates ve polisilikon gibi bazı ürünler, yaptırım için "yüksek öncelikli" olarak belirlenmiştir.Çin, aynı zamanda güneş panelleri için malzemelerinin çoğunu da sağlayan büyük bir pamuk üreticisi olan Sincan'daki suistimalleri reddediyor.

SERT AÇIKLAMA

Çin’in Washington büyükelçiliği, eylemin "gerçeği görmezden geldiğini ve Sincan'daki insan hakları durumuna iftira attığını" söyledi.Büyükelçilik Sözcüsü Liu Pengyu e-postayla gönderilen bir bildiride, "Bu, uluslararası hukukun ve uluslararası ilişkiler normlarının ciddi bir ihlali ve Çin'in iç işlerine büyük bir müdahaledir. Çin bunu şiddetle kınıyor ve kesinlikle reddediyor" şeklinde kaydetti.

‘DAHA FAZLA MÜCADELE’ SÖZÜ

ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu'nun Uygur-Amerikalı Başkan Yardımcısı Nury Türkel, bu ay Reuters'e verdiği demeçte, tasarının etkinliğinin, özellikle şirketler feragat aradığında, Biden yönetiminin etkili olmasını sağlama konusundaki istekliliğine bağlı olacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden'ın yasayı onaylamasının "ABD'nin Sincan'da devam eden soykırım bağlamında da dahil olmak üzere zorla çalıştırmayla mücadele taahhüdünün altını çizdiğini" söyledi.Açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, Sincan'da zorla çalıştırma sorununu ele almaya devam etmek ve bu korkunç insan hakları ihlaline karşı uluslararası eylemi güçlendirmek için Kongre ve kurumlar arası ortaklarımızla birlikte çalışmaya kararlıdır" denildi.

Tasarının yazarlarından biri olan Demokrat Senatör Jeff Merkley, "soykırım ve köle işçiliğine karşı güçlü ve net bir mesaj göndermenin" gerekli olduğunu söyledi. (Reuters)