BAE, Mısır, Fas ve Bahreyn, Mart ayında Necef Çölü’ndeki zirvenin ardından Manama'daki görüşmelere katıldı. Amaç, güvenlik, temiz enerji ve gıda ve su güvenliği gibi alanlarda daha yakın işbirliği sağlamaktır.

Ortak bir bildiride, grubun İsrail ve Filistin arasındaki krizde bir çözüme verdiği desteği de ifade etti. 6 ülkenin dışişleri bakanlarının her yıl bir araya gelmesi bekleniyor ve bu yıl başka görüşmeler de yapılacak.

‘ORTADOĞU’NUN NATO’SUNU KURALIM’ ÖNERİSİ

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Yael Lempert, "Yeni bir bölgesel çerçeve ve Necef forumunun somut hale getirmeye çalışıyoruz. Gerçekten anlamlı sonuçları olan yeni bir mimari inşa etme hedefini ilerletmeye yönelik çok bütünsel bir yaklaşım" dedi. 

Yeni hamleler, Ürdün Kralı Abdullah'ın Ortadoğu için NATO tarzı bir savunma ittifakı fikrini desteklemesinin ardından ve Biden'ın 13-16 Temmuz tarihleri arasında İsrail, işgal altındaki Batı Şeria ve Suudi Arabistan'ı ziyaretinden önce geldi.

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman geçtiğimiz hafta bir dizi resmi ziyaret arasında Ürdün, Mısır ve Türkiye'ye gitti, Irak başbakanı Suudi Arabistan ve İran'daydı ve Katar emiri yedi yıl sonra ilk kez Kahire'yi ziyaret etti. (Arab News)