Kriz Pazartesi günü, Vladimir Putin'in doğu Ukrayna'daki iki ayrılıkçı bölgeyi bağımsız varlıklar olarak tanımasının ardından, işgal için bariz bir bahaneyle tırmandı. Biden, "Tanrı aşkına Putin, komşularına ait topraklarda yeni sözde ülkeler ilan etme hakkını ona kimin verdiğini düşünüyor?Bu, uluslararası hukukun açık bir ihlalidir ve uluslararası toplumdan kesin bir yanıt talep etmektedir” dedi.

Ancak verdiği yanıt, bazı çevrelerin istediği kadar sert değildi, Demokratlardan temkinli bir karşılama aldı ve Biden'ı suçlayan Cumhuriyetçileri tatmin edemedi. Biden, VEB'yi (Rusya'nın devlet kalkınma bankası) ve Rus askeri bankasının yanı sıra ülkenin beş seçkinini ve ailelerini hedef alan yaptırımları duyurdu.

CAYDIRICILIK

Buradaki mantık, yaptırımların çok hızlı uygulanırsa caydırıcılık gücünü kaybetmesidir: eğer biri henüz yapmadığı bir şey için cezalandırıldıysa, yine de yapabilirler. Ancak diplomasi penceresi hızla kapanırken, caydırıcılığın bir anlam ifade etmesi için çok geç olabilir.

Washington'un tepkisi Avrupa Birliği'ninki kadar sert olmadı ve Almanya'nın Rusya'dan KuzeyAkımı 2 gaz boru hattını onaylama sürecini durdurma adımları kadar dikkat çekmedi. 

ABD, Rusya'yı dünya çapında para taşımak için kullanılan Swift bankacılık sisteminden koparmadı ve Rus firmalarını önemli yüksek teknoloji ekipman ve yazılımlarından mahrum bırakacak ihracat kontrolleri dayatmadı.Senato Dış İlişkiler Komitesinin Başkanı olan Demokrat Bob Menendez, MSNBC ağına bunun "yaptırımların ilk dilimi olduğunu ancak bunun sonu olamayacağını" söyledi.

‘YAPTIRIMLARIN BİZE MALİYETİ OLACAK’

Afganistan fiyaskosu, Biden'a verilen destekte bir düşüşe neden oldu. Ancak istihbarat konusunda radikal bir şeffaflık politikası, müttefiklerle yakın koordinasyon ve Amerikalılara Ukrayna'da kurtarma operasyonu olmayacağına dair uyarılarla bu başarısızlıktan ders almış görünüyor.Bütün bunlar onun küresel devlet adamı ve tecrübeli dış politika eli rolünü oynamasını sağladı. Donald Trump yıllarının şüpheleri ve kargaşasından sonra Biden'ın NATO'yu yeniden birleştirme sözüne beklenmedik bir destek sundu.

Ancak krizler gaz fiyatlarını daha da yükseltmeye zorlarsa, ülke içinde daha fazla darbe alabilir. Biden, “Özgürlüğü savunmanın bizim için de burada, evde maliyeti olacak. Bu konuda dürüst olmamız gerekiyor" dedi. (Guardian)