Biden, Beyaz Saray'dan ayrılırken gazetecilere verdiği demeçte, "Bunun büyük bir endişe olduğunu düşünüyoruz. Endişemizi Rusya'ya ve Belarus'a ilettik. Bunun bir sorun olduğunu düşünüyoruz" dedi. 

YAKLAŞAN SOĞUK KORKUTUYOR

Avrupa Birliği, Belarus'u, savaşın parçaladığı bölgelerden binlerce göçmeni alarak ve onları yasadışı yollardan AB'ye geçmeye teşvik ederek bloğu istikrarsızlaştırmak için bir "melez saldırı" düzenlemekle suçladı.

Çoğunluğu Irak ve Afganistan'dan gelen göçmenler, geçişlerine izin vermeyen Belarus ile AB ülkeleri Polonya ve Litvanya arasındaki sınırda dondurucu koşullarda barınıyor. Bazıları çoktan öldü ve sert kış koşulları ciddileştikçe geri kalanların güvenliği konusunda korkular var.

Biden'ın sözleri, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in Fransa ziyareti sırasında benzer endişeleri dile getirmesinden saatler sonra geldi ve burada konuyu Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştüğünü söyledi. Harris, “Beyaz Rusya çok rahatsız edici faaliyetlerde bulunuyor. Bu, Başkan Macron ile tartıştığım bir şey ve dünyanın ve liderlerinin gözleri orada neler olduğunu izliyor" dedi.

BELARUS’TAN ‘YAPTIRIM’ ŞARTI

Belarus krizi körüklediğini reddederken, AB yaptırımları kaldırmadıkça sorunu çözmeye yardımcı olmayacağını söyledi. AB, Beyaz Rusya Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko’nun 2020'de yönetimine karşı kitlesel sokak protestolarına yönelik şiddetli baskılarına yanıt olarak yaptırım uygulamıştı.

Rusya'nın yakın bir müttefiki olan Lukaşenko, bu hafta Rusya'nın Belarus toprakları üzerinden Avrupa'ya teslim edilen gaz tedarikini kesmekle tehdit etti. Cuma günü, Kremlin, açıklamalar öncesinde kendisine danışılmadığını ve teslimat sözleşmelerini yerine getireceğini söyleyerek bu tehdidi yalanladı. (Reuters)