ABD Başkanı Joe Biden yaptığı açıklamada, Rusya'nın göründüğünden daha zayıf olabileceğini ve Moskova'nın Orta Doğu'da aşırıya kaçtığını öne sürse de, "otokrat" Vladimir Putin'in ilişkilerin son yılların en düşük noktasında olduğunu söylemekte haklı olduğunu söyledi.

Bugün yapılacak NATO zirvesine katıldıktan sonra Biden, casusluk, bilgisayar korsanlığı, seçimlere müdahale, Ukrayna, Beyaz Rusya ve insan hakları konusundaki anlaşmazlıkların ardından kavgacı bir karşılaşma olmayı vaat eden bir toplantı için 16 Haziran'da Cenevre'de Rusya lideri Putin ile buluşacak.

BİDEN: O VLADİMİR PUTİN

1999'da Boris Yeltsin'in istifa etmesinden bu yana Rusya'nın en önemli lideri olarak görev yapan Putin'in yıllarca Batılı yaptırımlara rağmen neden değişmediği sorulduğunda Biden, "O Vladimir Putin" dedi.

Biden, "Otokratların muazzam güçleri var ve halka hesap vermek zorunda değiller ve gerçek şu ki, yapacağım gibi aynı şekilde yanıt verirsem, bu onu caydırmaz’’ diye ekledi. 

İki eski Soğuk Savaş düşmanının yıllardır çalkantılı bir ilişkisi vardı, ancak Putin 1991'deki kaotik Sovyet çöküşünde kaybettiği nüfuzun bir kısmını yeniden inşa etmeye ve Rusya sınırlarının çok ötesine karışmaya başladıktan sonra ilişkiler bozuldu.

KREMLİN: TÜM İDDİALAR KURGU

ABD ve diğer Batılı liderler artık Putin ve Xi Jinping'inliderlik ettiği Çin'i ana stratejik tehditleri olarak görüyorlar, ancak Kremlin Rusya'ya yönelik neredeyse tüm iddiaları kurgu olarak reddediyor ve Batı'nın Rus karşıtı histeri tarafından ele geçirildiğini söylüyor.

Batı, Rusya'yı 2014 yılında Kırım'ın ilhakı, ABD ve Avrupa seçimlerine karışma girişimleri ve yurtdışındaki bir dizi yüksek profilli casusluk ve suikast girişimi gibi sorumsuz kaçamaklara karışan değişken bir seçkinler tarafından yönetilen bir diktatör kleptokrasisi olarak görüyor.

Ancak Biden, ekonomisi ABD'den 13 kat daha küçük olan Rusya'yı algılanabileceğinden daha zayıf olarak tasvir ederek, ‘’Rusya'nın kendi ikilemleri var, ekonomisiyle uğraşıyor, Covid-19 ile uğraşıyor ve yalnızca ABD ve Avrupa ile değil, Orta Doğu'da da uğraşıyor" dedi.

Biden, "Rusya, uluslararası normlara aykırı olduğuna inandığımız faaliyetlerde bulundu, ancak aynı zamanda çiğnemede zorluk çekecekleri bazı gerçek sorunları da ısırdı" dedi.Biden, Suriye'yi bir örnek ve iki gücün "bir uzlaşma" bulmak için birlikte çalışabilecekleri bir alan olarak gösterdi.Rusya'nın, Washington'un aynı şeyi yapması halinde Moskova'nın siber suçluları ABD'ye teslim etmeye hazır olacağına dair bir Rus açıklaması sorulduğunda Biden, bunun iyiye işaret ve "ilerleme" olduğunu söyledi.

(Reuters)