Biden, hangi altyapıların uzak olmasını istediği konusunda net değildi, ancak 16 tür altyapıdan bahsetti - telekomünikasyon, sağlık, gıda ve enerji dahil olmak üzere ABD İç Güvenlik Departmanı tarafından kritik olarak belirlenen 16 sektör.

PUTİN: İSTİŞAREYE BAŞLAYACAĞIZ

Biden, "Her iki ülkedeki uzmanların, neyin yasak olduğu konusunda belirli anlayışlar üzerinde çalışması için görevlendirmeyi kabul ettik. Biraz düzen getirmeye başlayan bir siber güvenlik düzenlememiz olup olmadığını öğreneceğiz" dedi. 

Putin, Biden'ın önerisine doğrudan atıfta bulunmadı, ancak ayrı bir basın toplantısında iki liderin siber güvenlik konularında "istişareye başlamayı" kabul ettiğini söyledi. 

Bilgisayar korsanlarının elektrik kesintilerini ve kargaşayı tetiklediği felaket filmlerinin temelini oluşturan kritik altyapıya yönelik siber saldırı tehdidi, uzmanları uzun süredir endişelendiriyor.

OLAĞAN ŞÜPHELİ RUSYA

Siber saldırılarda, ilgili bilgisayar korsanları ABD tarafından ya doğrudan Rus hükümeti için çalışmakla ya da Rus topraklarından çalışmakla suçlanıyor.

Rus yetkililer, siber saldırıları gerçekleştirdiklerini veya bunlara müsamaha gösterdiklerini defalarca reddetti ve Putin bu konuda hiçbir taviz vermedi. Putin gazetecilere verdiği demeçte, "Her türlü imayı bırakmalı, uzman düzeyinde oturmalı ve ABD ve Rusya'nın çıkarları için çalışmaya başlamalıyız" dedi.

UZMANLAR: BELİRTİ YOK

Uzmanlar, Biden'ın önerisinin Putin tarafından ciddiye alınacağından şüpheliydi. Londra merkezli Chatham House düşünce kuruluşunda Rusya uzmanı olan KeirGiles, 
‘’Rusya'dan kaynaklanan siber tehditle boğuşmanın Kremlin tarafında "dürüstlük patlaması" gerektireceğini söyleyerek, ‘’En azından Putin'in şu ana kadar yaptığı kamuoyu açıklamalarından, bunun başladığına dair hiçbir belirti yok" dedi.

Zürih'teki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü Güvenlik Araştırmaları Merkezi'nde araştırmacı olan Stefan Soesanto, eski ABD Başkanı Barack Obama ile Çinli lider Xi Jinping arasındaki benzer bir anlaşmanın kaderinin cesaret verici olmadığını söyledi.

(Reuters)