Bu ayki ikinci görüşmeleri olan 50 dakikalık bir telefon görüşmesinde Biden, Rusya'nın Ukrayna yakınlarındaki askeri birikimini azalttığını görmesi gerektiğini söylerken, Putin Washington ve müttefikleri tarafından tehdit edilen yaptırımların ilişkilerde kopmaya yol açabileceğini söyledi. 

Beyaz Saray Basın Sekreteri JenPsaki, "Başkan Biden, bu diyaloglarda önemli ilerlemenin ancak tırmanmadan ziyade gerilimi düşürme ortamında gerçekleşebileceğini yineledi" dedi.Kremlin'den diplomat YuriUshakov, çağrının gelecekteki görüşmeler için "iyi bir zemin" oluşturduğunu söyledi.

AYRINTI YOK

Liderlerin görüş alışverişi, 9-10 Ocak'ta bir ABD-Rusya güvenlik toplantısı, ardından 12 Ocak'ta bir Rusya-NATO oturumu ve Moskova, Washington ve ABD'yi içeren daha geniş bir konferans da dahil olmak üzere ülkeler arasında daha düşük düzeyde angajman için zemin hazırladı. 

Diplomasi konuşulmasına rağmen, çağrının tonu her iki taraftaki yetkililer tarafından "ciddi" olarak nitelendirildi ve hiçbir ülke bir çözüme yönelik önemli bir ilerleme veya herhangi bir anlaşmanın ana hatları hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.

Kiev'de liderler, kuzeyde, doğuda ve güneyde toplanan 60 bin ila 90 bin Rus askerinden endişe ediyor. Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü güvenlik ittifakı kendi hazırlıklarını batıdan yapıyor.

‘KÜRESEL FİNANS SİSTEMİNDEN ÇIKARIRIZ’ TEHDİDİ

Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeyi seçmesi halinde benzeri görülmemiş yaptırımlar tehdidini yineledi.Üst düzey bir yönetim yetkilisi, "Biden, "ciddi maliyetler ve sonuçlar" dahil olmak üzere diplomasi ve caydırıcılık dahil olmak üzere iki yol belirledi" dedi.Yardımcılar, olasılıkların Rusya'yı küresel finans sisteminden etkili bir şekilde koparırken NATO'yu daha fazla silahlandıracak önlemleri içerdiğini söylediler.

Ushakov, Putin'in şimdi veya daha sonra herhangi bir yaptırımın "ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin tamamen bozulmasına yol açabileceğini" söyledi. Moskova'nın son iki aydaki askerihamleleri, 2014'te Ukrayna'nın Kırım yarımadasını ele geçirmesinin ve doğu Ukrayna'da savaşan ayrılıkçıları desteklemesinin ardından Batı'yı alarma geçirdi.Rusya, Ukrayna'ya saldırma planlarını reddediyor ve birliklerini dilediği gibi kendi topraklarında hareket ettirme hakkına sahip olduğunu söylüyor. (Reuters)