Hakkında mahkumiyet kararı bulunmamasına rağmen üç yıldan uzun süredir cezaevinde tutulan Osman Kavala için ABD'den yeni bir açıklama daha geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Kavala aleyhindeki aldatıcı suçlamalar, tutukluluk halinin devamı ve aleyhindeki davaların birleştirilmesi gibi kararın geciktirilmesine yol açan unsurlar hukukun üstünlüğü ve demokrasi ile bağdaşmıyor" ifadesi yer aldı.

NE OLMUŞTU?

Kavala'nın 2013 yılında Gezi Parkı protestolarıyla ilgili suçlamalardan geçen yıl beraat etmiş ancak 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili suçlamalarla yeniden tutuklanmıştı. İlerleyen dönemde temyiz mahkemesi Gezi davasındaki beraat
kararını da bozmuştu.

Mahkeme Kavala'nın tahliye talebini reddetmiş ve iki davanın birleştirilmesine karar vermişti. 

DIŞİŞLERİ'NDEN KARŞI AÇIKLAMA GELDİ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD'den gelen açıklamayana yanıt verdi.

Aksoy'un açıklaması şöyle;

*ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısı yapan açıklamasına yanıtımızı 28 Temmuz 2020 tarihinde vermiştik. Türkiye bir hukuk devletidir. 

*Hiçbir devlet veya hiç kimse Türk mahkemelerine yargı süreçleri hakkında emir veremez.
 

2016'DA KAVALA İLE BULUŞMUŞTU

Obama'nın yardımcılığı döneminde Joe Biden eşi Jill Biden birlikte 2016 Ocak ayının sonunda Türkiye'ye gelmişti. 

İstanbul’da sivil toplumla bir araya gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, “İfade özgürlüğü temel özgürlüklerden biri. Bu özgürlükler Türk halkı için yeni değildir; onlar sizin anayasanızda vardır. Akademisyenlere soruşturma ve internete kısıtlama, sergilenmesi gereken örnekler değil” demişti.

Biden, İstanbul'da, bir otelde gazeteciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle buluşmuştu. 

Görüşmeye; o dönem Anadolu Kültür Yönetim Kurulu'nun Başkanı olan Osman Kavala da katılmıştı.