Biden yönetiminin Kudüs'te yaşanan şiddetli gece için Filistinlileri ve İsrail güçlerini eşit derecede suçlayan açıklaması, bunun İsrail'in ihlallerine "açık bir ihmal" anlamına geldiğini söyleyen Filistinli aktivistleri kızdırdı.

205 FİLİSTİNLİ YARALANMIŞTI

İsrail güçleri, İsrail'in Filistinli aileleri işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Şeyh Jarrah mahallesinden tahliye etme planlarına karşı protestolar yoğunlaşırken, Cuma gecesi Kudüs'teki Mescid-i Aksa Camii yerleşkesinde ibadet edenlere saldırdı. Filistin Kızılayı, İsrail
güçlerinin İslam'ın üçüncü en kutsal bölgesi olan kompleksi bastığı sırada 205 Filistinlinin yaralandığını söyledi. İsrail polisi, gece boyunca gerginlik artarken altı polis memurunun yaralandığını söyledi.

ÇEKİNGEN AÇIKLAMA

Cuma gecesi yayınlanan çekingen bir açıklamada, Dışişleri Bakanlığı şiddeti bastırmak için "her iki tarafı da kararlı liderlik yapmaya" çağırdı. Washington ayrıca, İsrail'in Filistinlileri yerinden etme çabalarına ilişkin "endişesini", hareketi kınamadan veya İsrail hükümetini buna karşı uyarmadan dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, "İsrailli ve Filistinli yetkilileri, gerilimleri azaltmak ve şiddeti durdurmak için kararlı bir şekilde hareket etmeye çağırıyoruz" diyerek, "Tüm tarafların itidalli davranması, kışkırtıcı eylemlerden ve retorikten kaçınması ve Haram el- Şerif / Tapınak Tepesi’ndeki tarihi statükoyu sözde ve uygulamada koruması kesinlikle kritik’’ şeklinde ekledi.

‘’ABD SİSTEMATİK OLARAK DESTEKLEDİ’’

Bu açıklamaya, Filistinli hakları savunucuları öfkelendi. 

Arap Amerikan Ayrımcılıkla Mücadele Komitesi'nin (ADC) ulusal organizatörü Jinan Deena, ABD yönetiminin açıklamasının İsrail'in ihlallerine "açık bir şekilde göz ardı edilmesi" anlamına geldiğini söyledi.

Jinan, Middle East Eye’a verdiği demeçte, "Bunu 'yüzleşmeler' olarak etiketlemek, anlatıyı apartheidden 'her iki tarafa' çeviriyor. Açık konuşayım: Burada iki taraf yok. Filistinliler işgal altında ve ABD bunu sistematik olarak destekledi" dedi.

(Middle East Eye, Çeviri:polemikhaber)