ABD'de milyonlarca kadın, Yüksek Mahkeme'nin 50 yıllık kürtaj kararını bozmasının ardından Haziran ayında anayasal kürtaj hakkını kaybetti. Karar, eyaletlerin prosedürü yasaklamasının yolunu açtı.

Eyaletler, kürtaj hizmetlerini bitirme veya destekleme mücadelesinde yerel savaş alanları haline geldiler. Kürtajın yasaklandığı veya kısıtlandığı eyaletlerdeki kadınlar, prosedürün yasal kaldığı ülkenin bazı bölgelerine eyalet sınırlarını geçmeye zorlanabilir.

ŞOK ETKİSİ DEVAM EDİYOR

Demokratik eyalet valileriyle sanal bir toplantıda konuşan Biden, bazı eyaletlerin kürtaj erişimi için başka eyaletlere giden kadınları tutuklamaya çalışacağına inandığını söyleyerek "İnsanların bunun olacağına inandığını sanmıyorum ama olacak" dedi. Başkan Biden, hükümetin kürtajın yasak olduğu eyaletlerde kürtaja neden olan ilaçlara erişim sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Kürtaj serbestliğinin sona ermesi ABD genelinde şok dalgaları yarattı. Hamile kadınların hamileliğinin ilk 3 ayında kürtaj hakkının tanınmasını sağlayan Yüksek Mahkeme kararı, ikinci ve üçüncü aylarda ise yasal kısıtlamalara ve yasaklara izin veriyordu. 13 eyalet, mahkemenin kararından bu yana kürtaj erişimini ciddi şekilde kısıtladı veya engelledi. (BBC)