Yale ve Leeds Üniversitelerinden yapılan yeni araştırmalar, yıldırım çarpmalarının kil bakımından zengin bazı topraklarda camsı mineraller içinde şarbesit oluşturmuş olabileceğini öne sürüyor.

GÖKTAŞLARINDAN GELEN MİNERAL

Hayatın 3,5 milyar yıl önce cansız maddeden nasıl ortaya çıktığına dair pek çok bilimsel tartışma var, ancak genel olarak ilk kendi kendini kopyalayan moleküllerin oluşmak için hassas bir kritik bileşen kokteyline ihtiyaç duyacağı kabul ediliyor.

Bu bileşenlerden biri biyolojik olarak kullanılabilir veya reaktif fosfor olarak adlandırılır. 

Hücre zarlarını koruyan DNA, RNA ve yağların önemli bir parçasıdır, ancak normalde çözünmeyen minerallerin içinde kilitlidir.

Bunun bir istisnası, oldukça reaktif olan ve organik moleküller oluşturabilen mineral şarbesit. Şarbesit, ağırlıklı olarak göktaşlarında bulunur ve bu, daha önce bilim adamlarının yaşamın ortaya çıkışının meteor etkilerine bağlı olduğuna inanmalarına neden olmuştur.

FOSFOR ŞART

Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, çok geniş bir aralık olmasına rağmen, potansiyel olarak gezegenimizdeki ilk yaşam formlarını beslemek için yeterli bir miktar fosfor olması gerektiğini öne sürüyor.

(Sky News, Çeviri:polemikhaber)