Emergex, 2016 yılında Abingdon'da, şirketin CEO'su ve University College London tıp fakültesinde moleküler tıp fahri profesörü Prof. Thomas Rademacher'in buluşu olan T-hücresi aşılarını geliştirmek üzere kuruldu. 

Aşılar, enfeksiyondan sonra enfekte olmuş hücreleri vücuttan hızlı bir şekilde çıkarmak için T hücrelerini hazırlar, böylece hastalığı önler. Mevcut Covid-19 aşılarının ürettiği antikorlar virüse yapışıp hücrelere bulaşmasını durdururken, T hücreleri enfekte hücreleri bulup yok ediyor. 

Emergex, 3 Ocak'tan itibaren deneysel Covid-19 aşısının yüksek ve düşük dozlarını alacak 26 kişiyi içeren Lozan'da ilk insan denemelerini yürütmek için İsviçre’nin ilaç düzenleyicisinden yeşil ışık aldı. İncelemenin ara sonuçlarının Haziran ayında çıkması bekleniyor.

‘DÜNYADA İLK’

Firmanın ticari yetkilisi Robin Cohen, “Bu, bir düzenleyicinin, tek amacı bir antikor yanıtının yokluğunda hedeflenen bir T hücresi yanıtı oluşturmak olan klinik denemelere girmek için bir Covid-19 aşısını ilk kez onayladığı andır. T-hücreleri enfekte hücreleri arar ve onları öldürür" dedi. 

Mevcut Covid-19 aşıları esas olarak zamanla azalan bir antikor tepkisi ortaya çıkarıyor, bu da insanların virüse karşı korumayı sürdürmek için güçlendirici aşılara ihtiyacı olduğu anlamına geliyor. Emergex aşısı, enfekte olmuş hücreleri hızla öldürerek farklı şekilde çalışır. Cohen, “Bu, muhtemelen on yıllarca daha uzun süreli bağışıklık sunabilir ve virüs mutasyonlarıyla savaşmada daha iyi olabilir” dedi. 

Guardian