Eski mağara kadını Ples'e ait olan fosiller de dahil olmak üzere, binlerce yıl boyunca insanlığın beşiği olarak bilinen Güney Afrika mağaralarında gömülü kaldı.

EVRİM ARTIK DAHA MANTIKLI

Modern test yöntemleri şimdi, ilk insan grubunun 3.4 ila 3.7 milyon yıl önce dünyayı dolaştığını gösteriyor. Bu yeni zaman çizelgesi, insan evriminin anlayışını yeniden şekillendirebilir. Bu, atalarımızın erken insanlara evrimleşmesinin artık daha olası yolları olduğu anlamına geliyor.

Bilim insanları yıllarca, Johannesburg yakınlarındaki Sterkfontein mağaralarında fosilleri bulunan Australopithecus africanus türünün 2.6 milyon yaşından küçük olduğuna inanıyorlardı. Yeraltı kompleksi, 1947'de keşfedilen ve Ples lakaplı erken bir mağara kadınına ait neredeyse tam kafatası da dahil olmak üzere, dünyanın herhangi bir yerinden daha fazla erken insan kalıntısı ortaya çıkardı. Smithsonian Müzesi'ne göre, iki ayak üzerinde yürüyen türler, günümüz insanından çok daha kısaydı. Erkeklerin boyu ortalama 138 santimetre ve dişiler ortalama 115 santimetreydi.

YÖNTEM DEĞİŞİNCE DOĞRUSU ORTAYA ÇIKTI

Ancak yeni radyoaktif tarihleme teknikleri, Ples ve çevresinde keşfedilen diğerlerinin aslında düşünülenden bir milyon yıl daha yaşlı olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, kayalar mağaraya düşmeden önce kozmik ışınlara maruz kaldıklarında oluşan nadir bir izotopun seviyeleri için fosillerin etrafındaki tortuyu test ederek revize edilmiş yaşı buldular.

Bu bulgular şimdi, bu evrimsel sıçramayı yapmak için fazladan bir milyon yıllarının olduğunu gösteriyor ve bu da, Ples'in ve onun parçası olduğu türlerin, erken insanların ataları olma ihtimalini ortaya çıkarıyor. (BBC)