Bu buluştan önceki rekor, 780 bin yıllık bir atın DNA genomuydu. Stockholm'deki Paleogenetik Merkezi'nde evrimsel genetik profesörü olan Love Dalén, ‘’Bu DNA inanılmaz derecede eski. Örnekler, Viking kalıntılarından bin kat daha eski ve hatta insanların ve Neandertallerin varlığından bile daha eski" dedi.

BİLİNEN EN ESKİ MAMUTLAR

Mamutlar ilk olarak 1970'lerde Sibirya'da keşfedildi ve Moskova'daki Rusya Bilimler Akademisi'nde tutuldu. Araştırmacılar ilk olarak, belirli dönemlere özgü olduğu bilinen ve aynı tortul katmanlarda bulunan küçük kemirgenler gibi diğer türlerle karşılaştırmalar yaparak örnekleri jeolojik olarak tarihlendirdiler. Bu, memelilerden ikisinin bir milyon yıldan daha eski bozkır mamutları olduğunu gösteriyordu. Üçlünün en küçüğü, şimdiye kadar bulunan en eski yünlü mamutlardan biri.

GENETİK BİLGİLERDEN YAŞ TAHMİNİ

Dalén yaptığı basın toplantısında, ekip ayrıca her mamut dişinden alınan küçük toz örneklerinden genetik verileri çıkardığını söyledi. Materyal çok küçük parçalara ayrışırken, bilim adamları DNA zincirlerini oluşturan on milyonlarca kimyasal baz çiftini sıraladılar ve genetik bilgilerden yaş tahminlerini gerçekleştirdiler. Bu, Krestovka adlı en yaşlı mamutun yaklaşık 1.65 milyon yaşında, ikinci olan Adycha'nın yaklaşık 1.34 milyon yaşında ve en küçüğü Chukochya'nın 870 bin yaşında olduğunu gösterdi. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com