Volkanoloji uzmanı ve İtalyan ulusal jeofizik ve volkanoloji enstitüsü INGV'nin bir üyesi olan Marco Neri, "Etna bugünlerde bir gösteri sergiliyor" dedi ve "Yıllardır bu kadar yüksek patlamalar görmedik, ancak şu anda birkaç kişi için solunum problemi yaratabilecek duman dışında nüfus için bir risk yok" şeklinde ekledi.

"GAYET NORMAL"

Katanya'daki Ulusal Jeofizik Enstitüsü'nden Volkanolog Boris Behncke, "Kesinlikle son on yılların en muhteşem patlamalarından biriydi" dedi. Patlamalar her seferinde daha büyük, daha güçlü, daha renkli ve daha tehditkar görünse bile Etna Dağı’nın bu faaliyetlerinin normal olduğunu söyledi. Etna’nın patlamaları bazen Sicilya’nın manzarasını derinden değiştirdi ve çoğu zaman yamaçlardaki yerleşim birimleri için bir tehdit oluşturdu.

LAVLAR DENİZE ULAŞTI

Yanardağda kaydedilen en uzun patlama, patlayıcı faaliyetlerin 10 yıl sürdüğü ve yanardağın 1 milyar metreküpten fazla lav yaydığı 1614 Temmuz'unda meydana geldi. Bilinen en yıkıcı patlama ise 1669'da, lavların depremlerle birlikte düzinelerce kasabayı gömdüğü ve hatta denize ulaştığı zaman meydana geldi. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com