Yeni Zelanda ve Japonya'dan Almanya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne kadar dünya genelindeki aktivistler, küresel ısınmanın yoksullara verdiği zararı zengin ülkelerin ödemesini talep etmek için okullarını, üniversitelerini ve işlerini terk etti.

KRİTİK ZAMANLAMA

Fridays For Future hareketinin son eylem gününde, dünya çapında yaklaşık 450 yerde “iklim tazminatı ve adalet için” grevler planlandı. Protestolar, gelişmekte olan ülkelerin evlere, altyapıya ve geçim kaynaklarına yönelik iklimle ilgili yıkım için tazminat talep etmeyi planladığı Cop27 iklim zirvesinden altı hafta önce gerçekleşiyor.

Son aylarda Pakistan'ın büyük bir bölümünü saran ölümcül seller, Afrika, Avrupa ve Kuzey Amerika'yı kasıp kavuran orman yangınları ve İngiltere ve Hindistan'da rekor kıran sıcak hava dalgaları görüldü. Grubun Almanya'daki bölümünün sözcüsü olan Darya Sotoodeh, "Tüm dünyada grev yapıyoruz çünkü sorumlu hükümetler iklim adaleti için hala çok az şey yapıyor" dedi.

15 YAŞINDAKİ ÇOCUKTAN ‘BÜYÜK’ SÖZLERİ

Güney Kore'nin Seul kentinde düzenlenen yaklaşık 200 protestocudan biri olan 15 yaşındaki Park Chae-yun, "Bir gün evimi su basabilir. Bir kriz duygusuyla yaşıyorum, bu yüzden endişelerimi okula gitmek yerine tedbirler alması için hükümete iletmenin daha önemli olduğunu düşünüyorum" dedi. 

En büyük grevin gerçekleştiği Almanya başkenti Berlin'de, hükümetlerini iklim kriziyle mücadele için 100 milyar avroluk bir fon kurmaya çağıran mitinge 20 bin kişi katıldı. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Kinşasa'da bir araya gelen yaklaşık 400 genç aktivist, "Afrika için Hareket Edin, Gezegenimizi Koruyun" sloganları attı. Danimarka, iklimle ilgili afetler nedeniyle ortaya çıkan “kayıp ve hasar” sorunu için finansman sağlayan tek zengin ülke oldu ve bu hafta BM toplantısında bu sorunu çözmek için neredeyse 15 milyar dolar sağlayacağını duyurdu.

‘SÖMÜRGECİLER VE KAPİTALİSTLERİN İŞİ’

Fridays For Future web sitesinde yapılan açıklamada, “İklim krizine neden olan her baskı sisteminin merkezinde sömürgeciler ve kapitalistler yer alıyor” denildi. Fridays For Future gençlik hareketi, 2018'de Greta Thunberg'in İsveç parlamentosu dışındaki tek başına protestolarından esinlenerek başladı. Kasım 2019'da 4 milyon insanın bir Cuma günü dünya çapında 4 bin 500 eylemde yer aldığı ciddi bir noktaya ulaştı. (Guardian)