Temsilcileri, ülkede hala devam eden iç savaş nedeniyle mahkemede olmayacak olan Yemen’in ulusal havayolu şirketi, dört hafta sürmesi beklenen davada kasıtsız adam öldürme ve yaralanmalardan 225 bin avro para cezasına çarptırıldı.

29 Haziran 2009'da Yemenia 626 uçağı Mozambik ve Madagaskar arasındaki bir kısmı Fransa tarafından kontrol edilen Komor adalarının başkenti Moroni'ye yaklaşıyordu. Kazada, 142 yolcu ve 11 mürettebat arasında 66 Fransız vatandaşı vardı.

11 SAAT BOYUNCA ENKAZA TUTUNDU

Acı kazada, Airbus A310, motorları tam gaz çalışırken Hint Okyanusu'na daldı ve o zamanlar henüz 12 yaşında olan Bahia Bakari dışında uçaktaki herkes hayatını kaybetti. Röportajlarda ve kendi kitabında Bakari, elektrik çarpması gibi bir şey hissetmeden ve sonra bayılmadan önce "türbülans" olduğunu hatırlıyor, sonrasında kendisini denizde buluyor. Küçük kız, ertesi gün bir balıkçı teknesi tarafından bulunana kadar 11 saat boyunca enkazda tutunarak hayatta kaldı.

Kara kutular kazadan haftalar sonra bulunurken, Fransa Komorlar hükümetini soruşturmada ayaklarını sürümekle suçladı. Kurbanların aileleri, Yemen'i havayolu şirketinin yargılanmasını engellemek için lobi yapmakla suçladı.

Kurbanların yakınlarının kurduğu derneğin başındaki Said Assoumani, "On üç yıl çok uzun bir süre, psikolojik ve ahlaki açıdan, hatta fiziksel olarak bile yorucu. Ancak 13 yıllık bir bekleyişten sonra nihayet ceza davası geldi” dedi.

RAPOR ‘MÜRETTEBATIN HATASI’ DİYOR

Müfettişler ve uzmanlar, uçakta bir sıkıntı olmadığını tespit ettiler ve bunun yerine "mürettebatın Moroni havaalanına yaklaşma sırasındaki uygunsuz eylemlerinin kontrolü kaybetmelerine neden olduğunu" söyledi.

Şirketin avukatı Leon-Lef Forster, "Yemenya bu felaketin derin izlerini taşısa da masumiyetini koruyor" dedi. Davaya, çoğu kurbanların çoğuna ev sahipliği yapan güney Fransa'daki Marsilya çevresindeki bölgeden yaklaşık 560 kişi davacı olarak katıldı. Hayatta kalan Bakari'nin 23 Mayıs'ta ifade vermesi bekleniyor. (France 24)