Bu haftaki dünyanın en büyük pasaport komisyoncusu firmalarından birinden gelen belgelerin sızdırılmasının ardından Brüksel'i daha da alarma geçirecek haberlerde, zengin başvuru sahiplerinin 12 aylık eleme süresinin ardından Malta pasaportları karşılığında 1 milyon avroluk anlaşmalar imzaladıklarını ileri sürüyor.

GÖSTERMELİK DAİRE KİRALIYORLAR

Birçoğunun "ikamet ettiklerini" iddia etmek için daire kiraladıkları, ancak daha sonra mülkleri boş bıraktıkları bulundu.

SORUŞTURMA BAŞLATILDIĞI HALDE DEVAM ETMİŞ

Malta'nın, ülkeyle asgari düzeyde gerçek bağları olan başvuru sahiplerine "altın pasaportlar" satmaya devam ettiğinin ortaya çıkması, Avrupa’nın suçlular ve baskıcı rejimlerden kleptokratlar için çekici olmasından uzun süredir korkan yolsuzlukla mücadele kampanyacıları arasında endişelere yol açaçak türden.

Ekim ayında Avrupa Komisyonu, yatırımcı vatandaşlık programlarına ilişkin resmi tebligat mektupları yayınlayarak Kıbrıs ve Malta aleyhine ihlal prosedürlerini başlattı. 

Komisyon, Malta'yı ülkeyle gerçek bir bağı olmayan bireylere Avrupa vatandaşlığı satmakla suçladı.

Malta’dan bir yetkili 12 aylık ikamet şartının "sahte" olduğu yönündeki herhangi bir önerinin "yanlış" olduğunu söyledi. 

Yetkili “Vatandaşlığın verilmesi, bireysel devletin yetkisidir. Malta'da yatırım yapmak isteyen başvuru sahiplerine Malta'dayken oturma izni verilir. Bu, Interpol ve Europol veritabanı kontrollerini, sınır kontrollerini ve Malta'daki fiziksel varlığı içeren bir süreçtir" dedi.