Dünyanın en büyük ikinci madencilik merkezi olan ülkedeki huzursuzluk sırasında hükümetin interneti kapatması, kripto para birimini üretmek için kullanılan veri merkezleri çevrimdışı duruma geldiğinden, Bitcoin'in küresel bilgi işlem gücünün yaklaşık yüzde 13 oranında düşmesine neden oldu.

‘BAŞKA ÜLKELER ARIYORUZ’

Ülkedeki yasal madencilik şirketlerinin yüzde 80'ini temsil eden Kazakistan'daki Ulusal Blockchain ve Veri Merkezi Endüstrisi Birliği'nden Alan Dorjiyev, çoğu kripto üreticisinin tekrar çevrimiçi olduğunu söyledi.

Yine de, Reuters tarafından röportaj yapılan dört büyük madenciye göre, operasyonların yeniden başlaması, hızla büyüyen kripto para birimi endüstrisi için sorunların ortaya çıkacağını gizleyebilir ve bazıları kendilerinin veya müşterilerinin faaliyet göstermek için başka ülkeler arayabileceğini söylüyor.Madenciler, daha sıkı hükümet gözetimi ortaya çıktıkça internet kesintisinin, işin istikrarı ve beklentileri hakkında artan endişeleri artırdığını söyledi.

Ülkenin ucuz gücünden yararlanmak için operasyonlarını Çin'den Kazakistan'a taşıyan bir madenci olan Vincent Liu, değişen ortamın operasyonları Kuzey Amerika veya Rusya'ya kaydırmaya yönelttiğini söyledi.Liu, "İki veya üç yıl önce, istikrarlı siyasi ortam ve istikrarlı elektrik nedeniyle Kazakistan'ı madencilik endüstrisinin cenneti olarak adlandırdık" dedi.

GÜÇ OYUNLARI

Hükümet şimdi, büyük ölçüde yeraltı ve yabancılara ait endüstriyi nasıl vergilendireceğine ve düzenleyeceğine bakıyor. Geçen yıl, "beyaz" veya resmi olarak kayıtlı olanlardan iki kat daha fazla güç tüketebileceğini tahmin ettiği kayıt dışı "gri" madencileri çökertmeyi planladığını söyledi.

Kripto madencisi BTC KZ'nin kurucu ortağı Din-mukhammedMatkenov, Çinli madencilerin akınının, gücü tüketerek yerli madencilerin sorunlarını daha da kötüleştirdiğini söyledi. Müşterilerin Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'ya taşınmayı düşünebileceğini söyledi.

Kuzey Kazakistan'da bir şehir olan Ekibastuz'da 30 binden fazla madencilik merkezini çalıştıran üç veri merkezine sahip olan Matkenov, "Kazakistan'daki madencilik endüstrisinin gelişiminin ve istikrarının tehlikede olduğunu düşünüyoruz. Elektrik faturasını ve maaşlarını ödemek için karları tahmin etmek çok istikrarsız ve gerçekten zor. Şu anda iflas etmeye yakınız ve müşteriler daha istikrarlı bir hükümet kararı ile taşınabilecekleri başka ülkeler bulmaya çalışıyorlar" dedi.