Florida’da görülen davanın jürisi, Wright'ın 1,1 milyon Bitcoin’in yarısını David Kleiman ailesine borçlu olmadığını tespit etti. Wright'ı temsil eden baş avukat Andres Rivero, "Bu bizim için muazzam bir zaferdi" dedi.

50 MİLYAR DOLARLIK BİTCOİN

David Kleiman, Nisan 2013'te 46 yaşında öldü. Kardeşi Ira Kleiman liderliğindeki ailesi, David Kleiman ve Wright'ın yakın arkadaşlar olduğunu ve bir ortaklık yoluyla Bitcoin’i birlikte yarattığını iddia etti.

Mahkemenin merkezinde, Pazartesi günkü fiyatlara göre yaklaşık 50 milyar dolar değerinde 1,1 milyon bitcoin vardı. Bunlar madencilik yoluyla yaratılan ilk Bitcoinler arasındaydı ve yalnızca Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto gibi dijital para birimiyle en başından beri ilgili olan bir kişi veya kuruluşa ait olabilirdi.

Şimdi kripto para topluluğu, Wright'ın Bitcoinlerin sahibi olduğunu kanıtlama sözünü yerine getirip getirmediğini görmek isteyecek. Bunu yapmak, Wright'ın ilk kez 2016'da yaptığı, onun Nakamoto olduğu iddiasına inandırıcılık kazandıracaktır.

©  Bilgisayar bilimcisi olan Craig Wright

‘DAVAYI KAZANIRSAM İSPATLAYACAĞIM’

Bitcoin'in kökenleri her zaman biraz gizemli olmuştur, bu yüzden bu dava dışarıdan çok ilgi gördü. 2008 yılının Ekim ayında, mali krizin zirvesi sırasında, “Satoshi Nakamoto” adını taşıyan bir kişi veya grup, herhangi bir yasal veya egemen otoriteye bağlı olmayacak bir dijital para birimi için bir çerçeve ortaya koyan bir makale yayınladı. Matematiksel denklemleri çözen bilgisayarları içeren para birimi madenciliği birkaç ay sonra başladı. Japonca'dan kabaca "merkezinde" anlamına gelen Nakamoto adı, asla Bitcoin’in yaratıcısının gerçek adı olarak düşünülmedi.

Wright'ın Nakamoto olduğu iddiası, kripto para birimi topluluğunun büyük bir bölümünde şüpheyle karşılandı. Yapısı gereği, tüm Bitcoin işlemleri halka açıktır ve söz konusu 1,1 milyon bitcoin'e oluşturulduklarından bu yana dokunulmamıştır. Bitcoin yatırımcıları, Wright'a, Bitcoin’lere sahip olduğunu kanıtlamak ve gerçekten iddia ettiği kadar zengin olduğunu göstermek için madeni paraların sadece bir kısmını ayrı bir hesaba taşıması çağrısında bulundu.

Duruşma sırasında, hem Wright hem de diğer kripto para birimi uzmanları, Wright'ın söz konusu Bitcoin’lere sahip olduğuna dair yeminli ifade verdi. Wright, davayı kazanırsa sahip olduğunu kanıtlayacağını söyledi. 

Guardian