'YAPTIĞINIZ ETİK DEĞİL'

Maliye bakanlığından bir sözcü, hükümetin yalnızca "küçük bir yardım" sunduğunu söylediği insani yardımın yanı sıra yeni fonlar ararken, kadınların eğitimi de dahil olmak üzere insan haklarına saygı göstereceğini söyledi. 1996-2001 yılları arasındaki Taliban yönetimi altında, kadınlar büyük ölçüde istihdam ve eğitimden dışlandı ve evden çıktıklarında bir erkek akrabanın refakatinde olmak zorunda kaldılar.

Bakanlık Sözcüsü Ahmed Wali Haqmal Reuters'e verdiği demeçte, "Para Afgan milletine ait. Bize kendi paramızı verin. Bu parayı dondurmak etik değildir ve tüm uluslararası yasalara ve değerlere aykırıdır” dedi. Üst düzey bir merkez bankası yetkilisi, Almanya dahil Avrupa ülkelerini, kitlesel göçü tetikleyebilecek bir ekonomik çöküşü önlemek için rezervlerdeki paylarını serbest bırakmaya çağırdı.

AB’YE TEHDİT GİBİ SÖZLER

Afgan Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Shah Mehrabi Reuters'e verdiği demeçte, "Durum umutsuz ve nakit miktarı azalıyor. Afganistan'ı yıl sonuna kadar götürmek için yeterli. Afganistan bu paraya erişemezse, Avrupa ciddi şekilde etkilenecek" dedi ve "İnsanlar çaresiz kalacak. Avrupa'ya gidecekler" diye ekledi. Yardım çağrısı, Afganistan'ın kırılgan ekonomisinin çöküşüyle karşı karşıya olduğu bir dönemde geliyor. ABD liderliğindeki güçlerin ve birçok uluslararası bağışçının ayrılması, ülkeyi kamu harcamalarının dörtte üçünü finanse eden hibelerden mahrum bıraktı.

Reuters