Bank of England’ın tahminine atıfta bulunulan analize göre, Birleşik Krallık'taki hanelerin üçte biri gelirlerinin yüzde 10'undan fazlasını enerjiye harcamaya hazırlanıyor ve şimdi artan bakkal maliyetleri gıda yoksulluğunu artırıyor.

EKONOMİSTLER UYARIYOR

Brioche Pasquier England’ın başındaki Ryan Peters, çıkışa “Enerjide büyük bir artış sağlamak zorunda kalmamızın yarattığı domino etkisi. Fiyatlarımızı biraz yükseltiyoruz ve bu maalesef tüketicilere de yansıyor" dedi.

Avrupa'nın en büyük şeker pancarı üreticisi Suedzucker AG, ilk çeyrek gelirlerinin hammadde, enerji ve ambalaj maliyetlerinde "önemli bir artış" nedeniyle etkilendiğini bildirdi. Soya fasulyesi, kolza tohumu ve ayçiçeği tohumlarını yemeklik yağlara dönüştüren şirketlerin İngiltere ve Avrupa'da üretimi yavaşlattığı ve üretimi daha düşük enerji fiyatlarıyla diğer bölgelere kaydırdığı bildiriliyor.

FABRİKALAR KAPANABİLİR

Bu arada, Bloomberg, doğalgaz kıtlığının karneye yol açması halinde kıtadaki enerji yoğun gıda fabrikalarının kapanmak zorunda kalabileceği konusunda uyardı.