Rusya, Tayland ve Venezuela, erkeklerin saldırdıkları kadın veya kızlarla evlenmeleri halinde tecavüz mahkumiyetinin kaldırılmasına izin veren ülkeler arasında yer alıyor.

‘SUÇU KADINA YÜKLÜYOR’

Raporu yayınlayan BM Nüfus Fonu'nun (UNFPA) icra direktörü Dr. Natalia Kanem, bu tür yasaların “çok yanlış” olduğunu ve “kadınları boyunduruk altına almanın bir yolu” olduğunu söyledi. 

Kanem, “Hakların reddi hukuken korunamaz. Bu yasalar suçluluk yükünü kurbanın üzerine yükler ve suç olan bir durumu sterilize etmeye çalışır" dedi.

UNFPA raporunda araştırmasına atıfta bulunulan Equality Now Orta Doğu ve Afrika bölgesi direktörü Dima Dabbous, yasaların “kadınların bedensel özerkliğe sahip olması gerektiğini ve ailenin malı olduğunu düşünmeyen bir kültürü yansıtıyor. 

Bu, cinsellik ve onuru bir araya getiren kabilesel bir yaklaşım’’ dedi.

‘’RIZA GÖSTERMİŞSE…’’

Kuveyt, bir failin, vasisinin izniyle kurbanıyla yasal olarak evlenmesine hala izin veriyor. 

Rusya'da fail 18 yaşına geldiyse ve 16 yaşından küçük bir çocuğa tecavüz ettiyse, mağdurla evlenirse cezadan muaf oluyor. Tayland'da, fail 18 yaşından büyükse ve mağdur 15 yaşından büyükse, suça "rıza göstermişse" ve mahkeme evlenme izni vermişse evlilik tecavüz için bir
çözüm olarak kabul edilebilir.

Kadınları ikincilleştiren evlilik yasaları ve uygulamalarının yaygın olduğunu ve kökten çıkarılmasının zor olduğunu söyledi, UNFPA 43 ülkede evlilik içi tecavüzü suç sayan bir yasaya sahip olmadığını bildirdi. 

Mali, Nijer ve Senegal'de durum özellikle üzücü. Her 10 kadından birden azı sağlık, doğum kontrolü ve partnerleriyle cinsel ilişki konularında kendi kararlarını veriyor.

(Guardian, Çeviri:polemikhaber)