Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), yedi temel iklim değişikliği göstergesinden dördünün geçen yıl rekor seviyelere ulaştığı konusunda uyardı: sera gazı konsantrasyonu, deniz seviyesinin yükselmesi, okyanus ısısı ve okyanus asitlenmesi. Son yedi yıl, kayıtlara geçen en sıcak yıldı ve WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, "kayıtlardaki en sıcak yılı görmemiz an meselesi" dedi. 

‘KÜRESEL KAMU MALI’

Guterres, dünyayı yenilenebilir bir enerji devrimi için rayına oturtmak için beş maddelik bir planın ana hatlarını çizerek, sektöre yapılan yatırımın üçe katlanarak yılda 4 trilyon dolara çıkarılmasını önerdi ve yenilenebilir enerji teknolojisinin entelektüel olmaktan çok “küresel kamu malı” olarak ele alınması gerektiğini savundu. 

Guterres, Dünya Meteoroloji Örgütü’nün raporunu "insanlığın iklim bozulmasıyla mücadeledeki başarısızlığının göstergesi" olarak nitelendirerek ve fosil yakıt sübvansiyonlarının kaldırılmasını talep ederek, fosil yakıtların bir "çıkmaz" olduğunu vurguladı. 

Kömür, petrol ve gaz endüstrilerinin her dakika aldığı 11 milyon dolara dikkat çekti ve kalkınma bankalarını fosil yakıt yatırımları yoluyla kısa vadeli kazançlar aramak yerine portföylerini Paris İklim Anlaşması ile uyumlu hale getirmeye teşvik etti. BM başkanı yenilenebilir enerjiyi “gerçek enerji güvenliğine, istikrarlı enerji fiyatlarına ve sürdürülebilir istihdam fırsatlarına giden tek yol” olarak nitelendirerek, yenilenebilir enerjinin “21. yüzyılın barış projesi” olması gerektiğini savundu.

‘İKLİM MÜLTECİLERİ’ YOLDA

Birleşmiş Milletler, iklim konusunda yeni bir Marshall Planı için çağrıda bulunurken, Dünya Ekonomik Forumu da ‘gezegen için varoluşsal tehdit’e son vermek için benzer eylemler talep ediyor. Toplu taşıma maliyetini azaltmaktan yürümeyi ve bisiklete binmeyi teşvik etmekten otoyol hız sınırlarını saatte 10 kilometre azaltmaya kadar çeşitli öneriler, kuruluşun fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmaya yönelik 10 maddelik Büyük Sıfırlama planını oluşturuyor.

Çarşamba günkü rapor, BM’yle bağlantılı iklim örgütlerinin öngördüğü felaket öngörülerinden uzak. Geçen hafta Birleşmiş Milletler, iklim değişikliğiyle bağlantılı kötüleşen su kıtlığı giderilmediği takdirde 2030 yılına kadar 700 milyondan fazla insanın “iklim mültecisi” olabileceğine dair bir uyarı yayınladı. (RT)