Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Müdürü RafaelGrossi, Rus hükümetinin ajansa birliklerinin Ukrayna'daki Avrupa'nın en büyük ikinci nükleer tesisi olan Zaporizhzhia fabrikasının etrafındaki alanın kontrolünü ele geçirdiğini bildirdiğini söyledi. 

‘YENİ ÇERNOBİL’ BENZETMESİ

UAEA’yagönderdikleri mektupta Rus yetkililer, tesisteki Ukraynalı personelin “nükleer güvenliğin sağlanması ve normal çalışma modunda radyasyonun izlenmesi üzerinde çalışmaya” devam ettiği konusunda ısrar etti.Ancak ülkenin nükleer endüstrisini yöneten Ukrayna devlet kuruluşu Energoatom, Rus ordusunu “istasyonun çalışanlarını ve uydu şehri Energodar sakinlerini açıkça korkutmakla” suçladı.

Ukraynalı bir yetkili tarafından sosyal medyada paylaşılan video görüntüleri, Ukraynalı kalabalığın Rus güçleri ile nükleer santral arasında bir bariyer oluşturarak ilerlemelerini engellediğini gösterdi.İçişleri bakanlığı yetkilisi AntonGerashchenko, bir Facebook gönderisinde, "Rus generaller, fikrinizi değiştirin! Yeni Çernobil için koşullar yaratmayın! Radyasyon millet tanımaz, kimse kimseyi bağışlamaz!" şeklinde kaydetti. 

‘KRİTİK’

Grossi, Viyana'daki UAEAyönetim kurulu toplantısında, “Zaporizhihia nükleer santrali ve Ukrayna'nın diğer nükleer tesislerinin çevresindeki silahlı çatışma ve faaliyetlerin, tesisleri veya çalışan insanları hiçbir şekilde kesintiye uğratmaması veya tehlikeye atmaması kritik öneme sahiptir” dedi. (Guardian)