Zirvenin amacı, Birleşmiş Milletler'in 2015 yılında açlığı ve yoksulluğu sona erdirmek, cinsiyet eşitliğini sağlamak ve iklim değişikliği konusunda harekete geçmek de dahil olmak üzere geniş kapsamlı bir "yapılacaklar" listesi olarak oluşturduğu 17 sürdürülebilir kalkınma hedefinde ilerleme sağlamak.

Guterres, yıllık üst düzey BM Genel Kurulu'nun oturum aralarında ana konusu corona virüs pandemisi olan zirvede, gıda sistemlerinin tüm insanların sağlığını ve refahını desteklemesi, gezegeni koruması ve refahı desteklemesi gerektiğini söyledi.

'HERKESİN PAYLAŞTIĞI BİR HAK'

Guterres, "Küresel bir topluluk olarak, tarım sübvansiyonları ve işçiler için istihdam desteği konusundaki yaklaşımımızı değiştirmemiz gerekiyor. Gıdayı nasıl gördüğümüzü ve değer verdiğimizi yeniden düşünmemiz gerekiyor. Sadece ticareti yapılacak bir meta olarak değil, herkesin paylaştığı bir hak olarak" dedi. 

Bir BM raporuna göre, beş yıl boyunca neredeyse hiç değişmeden kalan dünyadaki açlık ve yetersiz beslenme, geçen yıl yaklaşık 118 milyon kişi artarak 768 milyona yükseldi. 

Uluslararası işlem gören piyasalarda, BM gıda ajansının tahıl, yağlı tohum, süt ürünleri, et ve şeker sepetini ölçen fiyat endeksine göre, gıda fiyatları Haziran ayında tüm dünyada yıllık bazda yüzde 33,9 arttı.

YOL HARİTASI İLAÇ OLACAK

Dünya Bankası Grubu, Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü ve Gıda ve Arazi Kullanımı Koalisyonu, BM zirvesinde, sermayenin yüksek karbonlu ve eşit olmayan bir gıda sisteminden tarıma değer katan modellere nasıl kaydırılabileceğini göstermeyi amaçlayan bir yol haritası sundu. Söz konusu yol haritası, 2030 yılına kadar her yıl 4,5 trilyon dolarlık yeni iş fırsatlarının kilidini açabilir ve daha sürdürülebilir bir gıda sistemi sağlayabilir.

Reuters