Birleşmiş Milletler Myanmar Özel Elçisi Christine Schraner Burgener, BM genel merkezinde gazetecilere verdiği demeçte, “Bugün 1 Şubat'taki darbeden bu yana en kanlı gündü. Sadece bugün 38 kişi öldü, darbenin başlamasından bu yana ise 50'den fazla kişi öldü ve daha fazlası yaralandı" dedi.

POLİS GERÇEK MERMİ KULLANDI

Ordu iktidarı ele geçirdiğinden ve seçilmiş hükümeti devirdiğinden beri göstericiler düzenli olarak ülke çapındaki şehirlerin sokaklarını sular altında bıraktı. 

Güvenlik güçleri kalabalığı dağıtmak için defalarca göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve gerçek mermi atarken, protestocuları toplu halde tutukladı.

Baskıların bir parçası olarak, güvenlik güçleri gazeteciler de dahil olmak üzere yüzlerce kişiyi tutukladı. 

Cumartesi günü, en az sekiz gazeteci gözaltına alındı. Gazeteciler, kamu güvenliği yasasını ihlal etmekle suçlanıyor.

ÇİN VE RUSYA VETO EDECEK

Baskıların artması, Myanmar’daki siyasi krizi çözmek için diplomatik çabaların artmasına yol açtı. 

Ancak birkaç tane uygulanabilir seçenek var gibi görünüyor. Çarşamba gününün artan ölü sayısının dinamiği değiştirip değiştiremeyeceği henüz belli değil. 

Konsey diplomatları, resmi açıklamadan önce bilgileri kamuoyuna açıklamaya yetkili olmadıkları için isimsiz kalmak koşuluyla konuşan BM Güvenlik Konseyi'nin Cuma günü durumla ilgili kapalı bir toplantı yapmasının beklendiğini söyledi.

Yine de, Güvenlik Konseyi'nin iki daimi üyesi olan Çin ve Rusya neredeyse kesinlikle veto edeceğinden, Birleşmiş Milletler'de her türlü koordineli eylem zor olacaktır. Bazı ülkeler kendi yaptırımlarını koydu veya uygulamayı düşünüyor.

(Çeviri: polemikhaber)