Christine Schraner Burgener, 15 üyeli Konsey'in kapalı oturumunda yaptığı açıklamada, gazetecilerle paylaşılan yorumlara göre, 1 Şubat'ta iktidarı ele geçiren generallerin ülkeyi yönetemeyeceğini ve sahadaki durumun daha da kötüye gideceğini söyledi.

‘’TERSİNE ÇEVİRİN’’

Burgener, "Kolektif eylemde bulunmak ve doğru olanı yapmak için mevcut tüm araçları düşünün, Myanmar halkının hak ettiği şeyi yapın ve Asya'nın kalbinde çok boyutlu bir felaketi önleyin" dedi. Schraner Burgener, konseyin olayların gidişatını tersine çevirmek için acilen düşünmesi gerektiğini, çünkü "kan gölünün yakın olduğunu" vurguladı.

ŞİMDİYE KADAR 536 ÖLÜM

Gözaltı ve ölümleri takip eden bir grup olan Siyasi Mahkumlar İçin Yardım Derneği'ne (AAPP) göre, ordunun seçilmiş lider Aung San Suu Kyi'yi tutuklayıp 1 Şubat'ta iktidarı ele geçirmesinden bu yana protestolarda en az 536 sivil öldürüldü. Ordu ayrıca, on yıllardır silahlı gruplarla savaştığı ülke sınırları boyunca etnik azınlık bölgelerindeki faaliyetlerini de artırdı. Cumartesi günü, 20 yıldır doğu Karen eyaletine ilk hava saldırılarını gerçekleştirdi ve binlerce kişiyi Tayland’a kaçtı. (Al Jazeera)