Guterres, “Dünyamız yeterince uzun süre nükleer silahlar tarafından rehin tutuldu” diye tweet attı ve "ölüm cihazları" olarak nitelendirdiği silahların, onlara sahip olan ülkelere zafer veya güvenlik sağlayamadığını ekledi.

BM şefi, "Tasarım gereği, tek sonuçları yıkımdır. Testlerin sonsuza dek sona ermesini sağlayalım ve nükleer silahları bir kez ve herkes için tarihe gömelim" şeklinde kaydetti.

‘FELAKETTEN BİR ADIM UZAKTAYIZ’

Genel sekreter ayrıca Ağustos ayı başlarında New York'ta yapılan Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması (NPT) gözden geçirme konferansında yaptığı konuşmada konuyu ele almıştı. 

Ukrayna'daki savaş ve diğer bölgelerdeki gerilimler, iklim krizi ve Covid-19 pandemisi dünyayı "şimdiye kadar olduğundan daha fazla stres altına soktuğu için, insanlığın nükleer imhadan yalnızca bir yanlış anlama, bir yanlış hesaplama" olduğu konusunda uyarmıştı. Guterres, "Nükleer silahları ortadan kaldırmak, asla kullanılmayacaklarının tek garantisidir" dedi.

Nükleer silahlar şu anda ABD, İngiltere, Rusya, Fransa, Çin, Pakistan, Hindistan, İsrail ve Kuzey Kore'nin elinde bulunuyor. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'ne (SIPRI) göre, "2022'nin başında tahmini 12 bin 705 savaş başlığının toplam envanterinin yaklaşık 9 bin 440'ı potansiyel kullanım için askeri stoklardaydı." (RT)