Guterres, ‘Elektrik sektöründen kömürün aşamalı olarak kaldırılması, iklim kriziyle mücadelede atılan en önemli adımdır’ dedi. 

Guterres’in çağrısı, güç için kömür yakmayı sona erdirmeyi taahhüt eden bir grup hükümet ve işletme olan PPCA zirvesinin açılışında geldi.

YÜZDE 80 AZALTMA SÖZÜ

PPCA, 2017 yılında İngiltere ve Kanada tarafından kuruldu. İngiltere, 2024'te elektrik santrallerinde kömür yakmayı sona erdirme yolunda ilerliyor, ancak son zamanlarda taş kömürü üretecek yeni bir kömür madeninin faaliyete geçmesine izin verilmesi için baskı altına girdi. 

PPCA, Macaristan ve Uruguay olmak üzere iki yeni ulusal üye açıkladı. PPCA üyeleri, gelişmiş ülkelerde elektrik için kömür yakmayı 2030 yılına kadar sona erdirmeyi ve küresel olarak yüzde 80 azaltmayı taahhüt ediyor.

3 ÖNEMLİ ADIM

Guterres, "Bugün, tüm hükümetleri, özel şirketleri ve yerel yetkilileri üç adım atmaya çağırıyorum. Öncelikle, boru hattındaki tüm küresel kömür projelerini iptal edin ve kömüre olan ölümcül bağımlılığı sona erdirin. İkincisi, kömür madenlerine son verin ve son olarak, kömür endüstrisinde çalışan işçileri için adil bir geçişi organize etmek için küresel bir çabayı hızla başlatın’’ dedi.

(Guardian)
(Çeviri:polemikhaber)