Suriye, Cumhurbaşkanı Beşar Esad hükümetinin Mart 2011'de barışçıl hükümet karşıtı protestolara ölümcül güçle karşılık vermesinin ardından patlak veren bir çatışmadan perişan oldu. Çatışmalarda en az 380 bin kişinin ölümüne neden oldu ve ülke nüfusunun yarısı evlerini terk etti.

SADECE ESAD HÜKÜMETİ DEĞİL

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin Bağımsız Uluslararası Suriye Soruşturma Komisyonu'nun raporu, 100'den fazla tutukevinde yapılan 2 bin 650'den fazla görüşme ve soruşturmaya dayanıyor. Görünüşe göre, muhalifleri sindirmek ve cezalandırmak amacıyla savaşın hemen hemen her büyük tarafının ihlallerini belgeliyor. Komisyon Başkanı Paulo Pinheiro, "Hükümet güçlerinin siyasi muhalifler, gazeteciler, insan hakları aktivistleri ve göstericileri keyfi olarak gözaltına alması çatışmanın hem temel nedeni hem de tetikleyicisiydi" dedi.

SAHTE İTİRAF İÇİN 2 YÖNTEM

Eski tutuklular aylarca gün ışığı görmediklerini, kirli su içmeye ve küflü yiyecekler yemeye zorlandıklarını, tuvaletsiz aşırı kalabalık hücreleri yüzlerce başka kişiyle paylaştıklarını ve tıbbi bakımdan mahrum bırakıldıklarını anlattılar. Hükümet hapishanelerinde işkence gördüğü ve insanlık dışı muameleye maruz kaldığı iddia edenler, soruşturmacılara güvenlik personelinin sahte itiraflar elde etmek için kullandığı en az 20 farklı yöntemi anlattı. Bunlar arasında elektrik şoku verilmesi, vücut parçalarının yakılması, tırnakların ve dişlerin çekilmesi ve uzun süre boyunca bir veya iki uzuvdan asılması yer alıyordu.

İYİMSER TAHMİN: 10 BİNLERCE

Raporda ayrıca, tutukluların Suriye'deki son muhalefet kalesine hakim olan cihatçı ittifak Heyet Tahrir el-Şam tarafından işletilen tesislerde sık sık işkence gördüğü belirtiliyor. Birkaç erkek çıplak soyunmaya zorlandığını, cinsel organlarına elektrik verildiğini ve tecavüze uğradığını anlattı. Kadın tutuklular tecavüzle tehdit edildiklerini ve bir kadına Hama'da bir kontrol noktasında tecavüz edildiğini bildirdi. Gözaltında ölen tutukluların tam sayısı bilinmiyor. Ancak iyimser tahminler, hükümetin gözetimindeyken 10 binlerce kişinin öldürüldüğünü söylüyor. (BBC)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com