Artan öfke ve dün Kabil havaalanında ölen insanlar ile, G7 liderlerinin bu hafta başında aceleyle bir toplantı düzenlendi. Kabil'deki üst düzey yetkililer, son kaosun kuraklık, büyük insan göçü ve ekonomik felçle birleşerek acil uluslararası eylem gerektiren bir felaket yarattığı konusunda uyardı.

'İNSANİ FELAKETE DÖNÜŞECEK'

BM'nin Dünya Gıda Programı'nın Afganistan Direktörü Mary-Ellen McGroarty, hızlı koordineli eylemin kritik olduğunu söyledi. McGroarty, ‘’Aksi takdirde, zaten korkunç bir durum mutlak bir felakete, tam bir insani felakete dönüşecek. Yalnızca gıda açısından değil, tıbbi malzeme, barınma malzemeleri açısından da ülkeye malzeme almamız gerekiyor’’ dedi. McGroarty, "İnsanların hiçbir şeyi yok. Yollar karla kapanmadan, yiyecekleri alıp illerdeki topluluklara ulaştırmamız gerekiyor” diye ekledi. 

Taliban'ın üst düzey liderlerinden biri olan Molla Abdul Ghani Baradar, eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de dahil olmak üzere Afgan siyasi liderleriyle görüşmek üzere Kabil'e geldi ve Kabil'i neredeyse kansız bir şekilde ele geçirmelerinden bir hafta sonra grubu bir hükümet kurmaya yaklaştırdı.

IŞİD KORKUSU

Bazı Taliban liderleri kapsayıcı bir hükümet sözü verirken, sağlık bakanı ve Kabil belediye başkanı gibi isimleri görevde tuttu. Görüşmeler, Kabil havaalanında devam eden kaosun ortasında gerçekleşti. Yabancı güçlerle ve batılı örgütlerle bağlantısı olan birçok kişi, Taliban'ın af vaatlerine güvenmiyor.

ABD büyükelçiliğinin dün güvenlik tehditleri nedeniyle vatandaşlarını havalimanı kapılarından uzak durmaları konusunda uyarmasıyla sorunlu tahliye çabası daha da karmaşıklaştı. New York Times'ın bildirdiğine göre, ABD'li yetkililer en ciddi riskin bölgesel IŞİD bağlantılı bir saldırı olduğunu söyledi.

Guardian