Bachelet'in raporu, Cenevre saatiyle gece yarısı görev süresinin bitmesine sadece 11 dakika kala yayınlandı. Raporun yayınlanmasını son ana kadar durdurmaya çalışan Çin hükümeti raporu Çin karşıtı bir karalama olarak reddederken, Uygur insan hakları grupları bunu toplu hapis programına verilen uluslararası tepkide bir dönüm noktası olarak karşıladı.

İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi (OHCHR) tarafından hazırlanan 45 sayfalık raporda şu sonuca varıldı: “Uygur Türklerinin ve diğer ağırlıklı olarak Müslüman grupların, kısıtlamalar ve mahrumiyet bağlamında, yasa ve politika uyarınca keyfi ve ayrımcı gözaltı kapsamı daha genel olarak, bireysel ve toplu olarak yararlanılan temel hakların, özellikle insanlığa karşı suçlar olmak üzere uluslararası suçları oluşturabilir.”

ÇİN’İN GİRİŞİMLERİ SONUÇ VERMEDİ

Raporun yayınlanmasını durdurmak için son ana kadar girişimde bulunan Çin hükümeti, resmi bir yanıtta, raporun "Çin karşıtı güçler tarafından üretilen dezenformasyon ve yalanlara dayandığını" ve Çin'i "gönülsüzce karaladığını ve iftira attığını" söyledi. Çin'in yanıtına, terörizm tehdidini ve devlet programının "radikalizasyon" ve "mesleki eğitim ve öğretim merkezleri"nin Sincan'a getirdiği istikrarı vurgulayan 121 sayfalık bir karşı rapor eşlik etti.

İnsan hakları örgütleri raporu memnuniyetle karşıladı. Uygur İnsan Hakları Projesi grubunun İcra Direktörü Ömer Kanat, bunun “Uygur krizine uluslararası müdahale için bir oyun değiştirici” olduğunu söyledi. Kanat, “Çin hükümetinin ısrarlı inkarlarına rağmen, BM şimdi resmen korkunç suçların işlendiğini kabul etti” dedi. (Guardian)