Alvaro Lario, Ukrayna'daki savaşla şiddetlenen mevcut gıda krizi, dünya liderleri gıdaların nasıl yetiştirilip dağıtıldığına onlarca yıl süren yetersiz yatırımı ele almadıkça tekrar tekrar yaşanacağı konusunda uyardı.

Lario, su ve toprağın korunmasına yatırım yaparak, düşük faizli krediler sunarak, pazarlara erişim sağlayarak ve üretkenliği artırarak yüz milyarlarca doların küçük çiftliklere yönlendirilmesi gerektiğini söyleyerek “Gördüğümüz şey şu ki, şu anda kendi yiyeceklerini bile üretemiyorlar, birçoğu varlıklarını satmak zorunda. Çünkü kendilerini besleyecek kadar paraları yok” diye ekledi.

‘UKRAYNA KRİZİNİ ÇÖZSEK BİLE…’

Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Başkanı Alvaro Lario, Ukrayna'daki savaşın etkisinin aylarca kilit mahsullerin nakliyesini aksattığını ve gübre fiyatlarının sıçramasına neden olduğunu ve savaştan önce 150 milyon insanın açlığa düşmesi nedeniyle mevcut sorunları daha da kötüleştirdiğini söyledi ve “Şu anda yatırım yapmazsak, on veya yüz milyarlarca, Ukrayna savaşını yakında çözsek bile, iki ila beş yıl içinde aynı durumda olacağız" dedi.

IFAD, gelişmekte olan ülkelerdeki çiftçilere hibeler ve ucuz krediler sağlayarak sürdürülebilir tarım yoluyla gıda güvenliğini teşvik etmek için BM Gıda ve Tarım Örgütü ve Dünya Gıda Programı’nın yanı sıra özel sektörle birlikte çalışan Roma merkezli bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur. (Guardian)