Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki bağlar, insan haklarından Covid-19'un kökenleri konusunda şeffaflığa kadar değişen konularda on yıllardır zayıflamaya devam ediyor.

‘’İKİLİ İLİŞKİDEKİ VAHA’’

Guterres, gazetecilere verdiği demeçte, "ABD ve Çin arasındaki ilişkilerde sorunlar olduğunu anlıyoruz, ancak bu sorunlar hem ABD'nin hem de Çin'in, iklim değişikliğine karşı mücadelenin başarılı olmasını sağlamak için mümkün olan her şeyi yapma ihtiyaçlarınıilgilendirmiyor’’ dedi. 

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD iklim elçisi John Kerry'nin geçen hafta Çin'e yaptığı ziyarette, iklim değişikliğinin Çin ve ABD arasındaki ilişkide bir "vaha" olduğunu söyledi. 

ABD Başkanı Joe Biden ve Çin lideri Xi Jinping bir telefon görüşmesi sırasında iklim değişikliğini tartıştı. Xi, her iki tarafın da "temel endişelerine" saygı duyulursa, iklim değişikliği alanında atılımlar yapılabileceğini söyledi.

‘’ÇOK TARAFLI BİR SÜREÇ’’

Glasgow şehrinde gerçekleşecek olan COP26 toplantısı, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonunaulaşma ve bu yüzyılda küresel ortalama sıcaklık artışını 2 santigrat derecenin altında tutma konusunda iddialı ülkeler bazında taahhütler kazanmak için kritik bir şans olarak görülüyor.

Guterres yaptığı açıklamada, "ABD'nin kalkınma finansmanı, iklimle ilgili kalkınma sorunları, azaltma, uyum konularında daha güçlü bir katılımına ihtiyacımız var ve Çin'den emisyonlarla ilgili olarak ek bir çabaya ihtiyacımız var" dedi ve "Ama tüm ülkelerin iklim eylemiyle kendi angajmanlarına dayanarak kendilerini taahhüt etmeleri gereken çok taraflı bir süreçten bahsediyoruz" diye ekledi. 

(Reuters)