BM Afet Riskini Azaltma Ofisi (UNDRR) tarafından yayınlana raporda, “Birçoğu yangın ve sel gibi hava koşullarına bağlı olmakla birlikte pandemi veya kimyasal kazalar gibi diğer tehlikeler olan afetlerin sayısı 2030 yılına kadar yılda 560'a veya günde 1.5'e ulaşarak milyonlarca hayatı tehlikeye atabilir” şeklinde kaydedildi. 

Raporda, “İklim değişikliğinin daha aşırı hava olaylarına neden olduğunu, insanların odakları çok dar olan ve potansiyel afet riskleri konusunda aşırı iyimser olan ve onları hazırlıksız bırakan kararlar alıyorlar” diye eklendi. Raporda, afetlerin etkisinin, doğal afetlere daha yatkın bölgelerde artan nüfus tarafından da arttığı belirtildi.

‘AFET RİSKİNİ HESABA KATMALIYIZ’

Raporu sunan BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohammed, "Dünyanın, insanlığı kendi kendini yok etme sarmalına sokan nasıl yaşadığımız, inşa ettiğimiz ve yatırım yaptığımıza afet riskini dahil etmek için daha fazlasını yapması gerekiyor. Toplu gönül rahatlığımızı eyleme dönüştürmeliyiz" dedi. 

Raporda, afetlerin orantısız bir şekilde gelişmekte olan ülkeleri etkilediği ve gelişmiş ülkelerdeki yüzde 0,1 ila 0,3'e kıyasla yılda ortalama GSYİH'nin yüzde 1'ini kaybettiği belirtildi. Asya-Pasifik bölgesi, her yıl GSYİH'nin ortalama yüzde 1.6'sını afetlerden kaybederek en fazla zarara uğrayan bölgedir.

SİGORTA SORUNU

Gelişmekte olan ülkeler de sigorta sıkıntısı var. 1980'den bu yana afetle ilgili kayıpların yalnızca yüzde 40'ı sigortalanmıştır. Raporda, gelişmekte olan ülkelerde sigorta kapsamı oranlarının bazen sıfıra yakın olduğu belirtildi.

Raporun Başyazarı Jenty Kirsch-Wood, "Finansal sistemin gerçekten bu eğrinin önüne geçmesi gerekiyor, aksi takdirde kararlarımızı etkilemeyen çok sayıda birikmiş risk var" dedi. (Reuters)