Uluslararası organdan yapılan açıklamada, İran'ın katkı paylarını ödemediği için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki oy haklarını kaybedeceğini söylendi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır'a gönderdiği mektupta, İran'ın birçok ödemeyi kaçırdığını ve oy hakkını geri kazanması için 16 milyon 251 bin 298 dolar ödemesi gerektiğini söyledi.

Mektuba göre, Orta Afrika Cumhuriyeti de gecikmiş durumda ve oy haklarını geri almak için 29 bin 395 dolar ödemesi gerekiyor.

BAKAN ABD YAPTIRIMLARINI İŞARET ETTİ

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, duyuruya öfkeyle tepki gösterdi ve Tahran'ın ABD tarafından uygulanan tek taraflı yasadışı yaptırımlarını sebep gösterdi.

Zarif, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi bir üyesi tarafından, bırakılan BM katkı paylarını ödemeyi bir yana, yiyecek ve ilaç satın almak için kendi paralarını ve kaynaklarını aktarmaları bile zorla engellenen İran halkının şu anda cezalandırılması şaşırtıcı derecede saçma’’ dedi.

Zarif, İran'ın oy haklarını askıya alan "tebligatı reddettiğini" belirterek, ülkenin ödeme yapmamasının kendi kontrolü dışında olduğunu ve oy vermeye devam edebilmesi gerektiğini ileri sürdü.

BM tüzüğüne göre, son iki tam yıldaki katkı paylarına eşit veya daha fazla borcu olan üyeler oy haklarını kaybederler.


(Middle East Eye)